– Tendensen är klar. Jag tror inte att det blir någon större dramatik åt något håll. Det kommer fortsätta sådär ungefär, säger Kenneth Backgård, som haft majoritet i Region Norrbotten tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet.
Hur känns det dagen efter valet?
– Att det skulle gå bak, det hade jag förberett mig på för den opinionsundersökning visade på 22-23 procent back. Det gör att man mentalt ställer in sig på att så här kommer det gå ungefär, men det blev lite mer. Det är ett stort tapp. Vi tycker naturligtvis att det är jätteledsamt och det blir ett maktskifte.
Samtidigt gratulerar han Socialdemokraterna till ett jättefint val.
– De kan få majoritet enbart med Vänsterpartiet om de önskar det. Oavsett hur vi hanterar situationen måste vi ställa in oss på, att gå i opposition, säger Kenneth Backgård och tillägger, att Socialdemokraternas framgång i Bodens kommun med 48,4 procent av rösterna hittills där han sitter i kommunfullmäktige är makalös.
Fortsätter du i regionen?
– Jag har stått till förfogande den här mandatperioden. Då kan jag inte säga nu, att jag inte kommer att fortsätta. Det här är en intern diskussion i partiet, som vi måste ta – hur vi ska gå strategiskt fram och hantera det här.
Kenneth Backgård konstaterar att Sjukvårdspartiet får ta smällen för den omställning partiet har varit med och lett.
Tycker du det är orättvist?
– Det är ett delat ansvar i ledning, men samtidigt har väljarna sagt sitt och det får man respektera. Vi har ju väljare som kommer från alla partier i och med att vi inte har en riksdagskoppling. När vi fick 35 procent av rösterna strömmade det till mycket från S och M, från alla. Många har gått tillbaka.
Efter valframgången i förra valet, säger Kenneth Backgård, dock att ekonomin i regionen var så dålig att de då insåg att de inte skulle kunna genomföra sina vallöften.
I backspegeln, hade ni kunnat göra något annorlunda och vad i sådana fall?
– Ja, vi hade ytterligare kunnat snabba på omställningen. Det var inte ett alternativ att bara sitta still i båten, det vill säga ta över och låta allt rulla på som förut. Då hade vi inte kunnat genomföra något av våra vallöften, som filialer och servicepunkter. Så vi var tvungna att göra någonting, men det för sakta.
Han tror, att de även inte varit nog pedagogiska.
– Det finns personer som fortfarande tror att vi som politiker har suttit och hanterat scheman och det gör vi ju inte. Det är inte vi politiker heller som fördelat lönerna när vi beslutat om lönesatsning. Det gör tjänstepersoner tillsammans med Vårdförbundet i många fall, men vi har mött människor som tror det och tycker att det då blivit orättvist, säger Kenneth Backgård.
Tycker du att väljarkåren är okunnig?
– Nej, jag respekterar väljarna fullt ut. Nu är det bara att acceptera det här.
Hade ni kunnat vara mer lyhörda för kritiken ni fått och lyssnat mer på oppositionen?
– Svårt att säga. Det intressanta är att även oppositionen skrev i sin strategiska plan, att det krävdes en omorganisation. Det skrev de inte i den senaste, men den före. De sa dock att det var fel tidpunkt och syftade på pandemin. Man kan fundera sig om man skulle pausat den ännu, men vi pausade den rejält under 2020.
Det är en analys Kenneth Backgård nu bedömer att partiet måste göra i efterhand.
– Man måste vara självkritiks och titta på vad vi hade kunnat göra bättre. Det är ett arbete vi måste göra, men det kommer att ta ett tag.
Han har noterat att tappet har varit lite olika.
– Där man sett ett resultat av våra satsningar regionalt går vi mycket bättre. Ta Haparanda, Kiruna och Övertorneå. Det tyder på, att man där uppskattat det, men lika förbaskat tappar vi även mycket där. Så det är en klar trend.
I Haparanda har de fått mellan 13,8 och 20,8 procent av rösterna i de olika valdistrikten. I Kiruna mellan 13,4 och 26,2.
I Luleå kommun har partiet aldrig haft ett lika stort förtroende. Enligt Backgård har man där legat uppåt tio procent, som mest. Det preliminära resultatet visar att de nu fått mellan 2,9 och 8,7 procent av rösterna i distrikten där.