Att tänka på ute i skogen

Varje år anmäls ett antal personer försvunna under sensommar och höst. Polisen går nu ut med tips för hur man ska tänka i skogen.

Ut i skogen. Är du vilse och råkar på en skogsväg ska du inte lämna den.

Ut i skogen. Är du vilse och råkar på en skogsväg ska du inte lämna den.

Foto: Håkan Öberg

Norrbotten2016-08-03 08:39

Försvunna människor är en stor ansträngning på samhällets räddningsresurser och är traumatiskt för anhöriga till den försvunna. För att inte tala om hur hemskt det kan vara för den försvunne själv.

Försvinnanden sker ofta i samband med svamp eller bärplockning, därför är det just sensommaren och hösten som är som värst.

De flesta som anmäls försvunna hittas efter kortare eller längre sökinsatser. När polisen utvärderat sina sök har de kommit fram till att det finns några enkla åtgärder som skulle kunna underlätta sökarbetet eller som helt skulle förhindra att man går vilse. De har därför kommit ut med en checklista över saker att ha koll på innan du går ut i skogen och information om vad du ska göra när du går vilse.

Innan du ger dig ut i skogen

Ta om möjligt med en fulladdad mobiltelefon.

Ta på eller med färgglada kläder eller helst en reflexväst (även under dagtid).

Gå helst inte ensam och om du går ensam meddela någon var du ska befinna dig.

Ta med dig vatten och någonting att äta (fika eller sötsaker).

En visselpipa är alltid bra att ha med.

Om du går vilse

Vänta inte för länge med att larma (detta gäller även anhöriga).

Stanna helst på en högt belägen eller öppen plats. Polisen använder ofta helikopter i spaningarna och där syns du bra.

Om du kommer till en väg eller skogsväg så lämna den inte – stanna eller gå i någon av riktningarna.

Lyssna efter ljud från till exempel polisbilens siren och gå i så fall mot ljudet.

Försvunna personer

Varje år genomför polisen minst 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Polisen använder en metod som kallas Managing search operations (MSO), för att söka efter försvunna personer. Metoden används över hela världen och bygger på studier av tidigare försvinnanden. Svensk polis har även lagt till de fysiska och psykiska faktorer som påverkar hur en försvunnen person upplever och hanterar situationen. Utifrån dessa fakta har polisen skapat effektiva sökmetoder.

Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar. Polisen kan vid behov även ta hjälp av polisens insatsresurser eller andra myndigheter och organisationer, exempelvis Försvarsmakten.

Polisen samlar information om den försvunna personen och tar fram en individuell profil. Den hjälper polisen att söka på rätt sätt och på rätt plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!