Kommunen köpte ut anställd för sju månadslöner

En man i 40-årsåldern är polisanmäld för sexuellt ofredande samt ofredande av en kollega. Mannen uppges ha sparkat och slagit kvinnan, dragit i hennes trosor och tagit henne mellan benen. Trots att det fanns skäl för uppsägning valde kommunen att köpa ut mannen för sju månadslöner – vilket motsvarar nästan 200 000 kronor.

En man i 40-årsåldern förekommer i flera rapporterade händelser vid en kommunal arbetsplats i Norrbotten. Han är polisanmäld för sexuellt ofredande samt ofredande av en kollega. (Arkivbild)

En man i 40-årsåldern förekommer i flera rapporterade händelser vid en kommunal arbetsplats i Norrbotten. Han är polisanmäld för sexuellt ofredande samt ofredande av en kollega. (Arkivbild)

Foto: Hasse Holmberg / TT

Norrbotten2023-09-28 19:30

Mannen har under flera års tid jobbat på en kommunal arbetsplats i Norrbotten. Han förekommer i flera rapporterade händelser och redan i ett tidigt skede upprättades en handlingsplan angående mannens agerande. I våras upprättades en ny handlingsplan för att den anställde skulle jobba med sitt beteende där det bland annat framgår att han genom företagshälsovården skulle få verktyg för att hantera känslor vid olika situationer med sina kollegor, men enligt kommunen har han inte följt dessa handlingsplaner.

Det som ligger till grund för polisanmälan är från en rapport tidigare i år där det framgår att han vid flera tillfällen utsatt en kvinnlig kollega för hot, våld och kränkningar. Han ska ha sparkat, slagit och nypt kvinnan, kastat mat och vatten på henne, dragit i hennes trosor och tagit henne mellan benen.

Enligt mannen har detta inte hänt, men han blev vid det tillfället arbetsbefriad med lön i drygt två veckor.

Av en händelserapport framgår det att enhetschefen kort därefter fick kännedom om att fem andra kollegor ska ha blivit utsatta av mannen, som i sin tur sett andra blivit sparkade eller nypta.

Kollegorna har berättat att mannen inte har förstått att han gjort fel även om de sagt åt honom. Han uppges ha blivit sur eller arg vid tillsägelser eller så har han skrattat. Han ska, trots tillsägelse, ha kramat och pussat en kollega. Enligt handlingarna har han försökt trycka in mat i en kollegas mun och tagit strypgrepp runt halsen på en kollega. En kollega har också sett honom varit närgången mot andra.

Enligt ett mötesprotokoll har händelserna kommit till arbetsgivarens kännedom under augusti och september i år.

Kommunen har därefter gett ett förslag på en överenskommelse om att avsluta anställningen med ett engångsbelopp motsvarande tre månadslöner. Det tackade mannen nej till. Vid nästa möte informerade personalchefen om att arbetsgivaren avser att avsluta dennes anställning efter rapporter om allvarliga händelser mot kollegor på arbetsplatsen.

"Handlingarna är helt oacceptabla och bryter helt mot anställningsavtalet, hot och våld", står det i mötesprotokollet.

Men arbetsgivaren erbjöd i stället mannen en ny överenskommelse med sex månadslöner med beskedet att om han tackar nej kommer han få ett varsel och underrättelse om uppsägning. Det förhandlades dock samma dag och parterna kom överens om att avsluta anställningen med ett engångsbelopp motsvarande sju månadslöner – nästan 200 000 kronor.

– Vi resonerade att det finns skäl för uppsägning och sen valde vi att göra en överenskommelse för att i det här läget så motsvarar uppsägningstiden samma omfattning som överenskommelsen, säger personalchefen.

Hur lång var uppsägningstiden?

– Det är sex månader när arbetsgivaren säger upp och när man gör en uppsägning så tar det lite tid att göra förhandlingar och så vidare.

Om det finns skäl för uppsägning hur tänker man kring överenskommelser då?

– Administrativt är det ofta enklare att göra en överenskommelse. Det går snabbare och kostnaden blir densamma.                                   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!