– Det går att dels på kort sikt göra justeringar som enkelt kan implementeras i ländernas befintliga lagstiftning, dels skapa ett transnationellt regelverk vilket förstås är mer komplicerat, säger Yvette Lind i ett pressmeddelande.
I sin doktorsavhandling har Yvette Lind studerat skatteregler och socialförsäkringsregler i två gränsregioner: Öresund och Meuse-Rhen. I en komparativ studie analyseras reglerna i fyra länder i de två regionerna, Belgien/Nederländerna i Meuse-Rhen och Sverige/Danmark i Öresund.
När flera länder blir inblandade kan ett större antal rättskällor - nationell rätt, EU-rätt samt den internationella skatterätten – tillämpas. Det blir vad som jurister kallar rättspluralism. Det kan leda till osäkerhet om vilka rättskällor som är tillämpliga i det enskilda fallet och det kan leda till olika rättsliga utgångar, vad jurister kallar rättspolycentri. I avhandlingen analyserar Yvette Lind konkreta exempel och ger förslag till lösningar.
Under 2015 arbetspendlade drygt 15.000 personer dagligen över Öresund. Det stora flertalet bor i Skåne och pendlar till jobb på den danska sidan. Enligt skatteavtalet mellan Danmark och Sverige sker beskattningen i det land där arbetet är utfört, det vill säga oftast i Danmark. Problemet är att de som bor i Sverige nyttjar den svenska välfärden och då belastar de skånska kommunerna utan att betala skatt där. Enligt skatteavtalet fördelas en del av skatteintäkterna tillbaka till Sverige, men då inte direkt till de berörda kommunerna utan till det kommunala utjämningssystemet som de skånska kommunerna därmed blir beroende av.
– Skatteavtalet skulle kunna justeras för att kompensera bättre för orättvisorna men på sikt borde man göra ett nytt skatteavtal, alternativ göra tillägg till det i form av en Lex Öresund, säger Yvette Lind.