Allt fler mäklare anmäls till myndighet

Ny statistik från Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) visar att allt fler privatpersoner anmäler sin mäklare. Stor efterfrågan och snabba affärer på bostadsmarknaden sägs vara orsaken.

Under 2019 inkom det rekordmånga anmälningar mot mäklare till myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen.

Under 2019 inkom det rekordmånga anmälningar mot mäklare till myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Norrbotten2020-01-22 22:00

I Sverige inkom det 587 anmälningar mot mäklare till myndigheten FMI under 2019, vilket är en rekordnotering. I Norrbotten är anmälningarna fortfarande få men ökade från 3 till 8 mellan 2018 och 2019. Fem av de åtta anmälningarna har avskrivits och tre handläggs fortfarande. 

Gunilla Paulsson, myndighetschef på FMI, ser hårdare konkurrens som en av de bakomliggande orsakerna till ökningen.

– Det totala antalet mäklare har ökat samtidigt som bostadsmarknaden haft en kraftig prisutveckling med stor efterfrågan, främst i storstäderna. Kombinationen har lett till hård konkurrens som ökat stressen för både mäklare, spekulanter, säljare och köpare vilket kan vara en orsak till att anmälningarna ökar.

Under året har FMI:s disciplinnämnd fattat 126 beslut där 115 ledde till någon form av disciplinär påföljd varav elva lett till återkallelser mäklares registreringar.

– Mitt tips är att sätta sig in i vilket ansvar säljaren respektive mäklaren har för information om objektet och hur köparens egen undersökningsplikt ser ut innan man ger sig in i en affär.

De fem vanligaste anmälningarna gäller: god fastighetsmäklarsed, mäklarens agerande, förtroende för mäklaren, pris i marknadsföring (lockpris), fel i budgivningen och marknadsföringen. 

De fem vanligaste orsakerna till disciplinära påföljder är: fel i marknadsföring, anbudsförteckning, omsorgsplikt, objektsbeskrivningen och dokumentation.

Daniel Johansson, delägare Svensk fastighetsförmedling i Luleå instämmer med bilden.

– Vi har inte haft några anmälningar på oss men det har varit en snabb marknad de senaste åren. Ett fåtal köpare har till och med köpt utan att besöka bostaden. Ibland händer det att vi har visning på en tisdag och skriver kontraktet på torsdag. Det kan vara så att det snabba flödet skapar brister i informationsflödet mellan budgivare och säljare vilket kan medföra att vissa mäklare blir anmälda, säger han. 

Men han anser också att branschen har blivit bättre och mer kvalitetssäkrad med utbildningskrav och en tillsynsmyndighet.

– Det kan så klart ske fel men ska man köpa hus är mitt bästa tips att kontakta en mäklare som tydligt förklarar processen och vilka skyldigheter alla parter har i processen. Som köpare är det till exempel viktigt att förstå undersökningsplikten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!