För sex år sedan ville regeringen minska nedskärpningen och gjorde det därför olagligt att skräpa ner vid allmän plats. Allt förutom cigarettfimpar och biljetter räknas som skräp. Kastar man en servett på marken så ska man enligt lag bötfällas för nedskräpning av allmän plats. Fem personer i region nord har bötfällts i år för nedskräpning. Johanna Ragnartz är vd för organisationen ”Håll Sverige rent” och menar att antalet bötfällda är alldeles för låg.
– Jag tror inte att det här prioriteras hos polisen, vilket vi också har en stor förståelse för, men det är olagligt att skräpa ner. Det urholkar lagens trovärdiget om polisen inte utövar den, nedskräpningen kommer inte minska om inte vi gör något åt det, säger Johanna Ragnartz.
Håll Sverige rent jobbar för en minskad nedskräpning i Sverige, och publicerar statistik en gång om året som visar antalet bötfällda.
– Det är på så sätt vi försöker upplysa allmänheten. Statistiken visar att polisen inte gör så mycket åt nedskräpningen, och därför ska man kanske överväga att flytta på ansvaret till någon annan. Exempelvis skulle kommunen kunna ta det ansvaret och ha personal som liknar parkeringsvakter, berättar Johanna Ragnartz.
All form av nedskräpning i Sverige är olaglig och kan resultera i böter eller fängelse. Totalt har nittioåtta personer fått skräpböter i region nord sen lagen infördes i juli 2011.