Alla ska erbjudas tidigt ultraljud

Alla gravida kvinnor i Norrbotten kommer att få göra ultraljud redan i slutet av vecka 13.

Specialistläkare Robert Råman är glad över att det tidiga ultraljudet ska erbjudas i Norrbotten. (Arkivbild)

Specialistläkare Robert Råman är glad över att det tidiga ultraljudet ska erbjudas i Norrbotten. (Arkivbild)

Foto: Petra Isaksson

Norrbotten2019-11-19 16:14

Efter årsskiftet kommer alla gravida kvinnor i länet att erbjudas ett tidigt ultraljud. Det kommer antingen att göras i slutet av 13:e veckan eller under 14:e veckan. Syftet är att tidigare kunna hitta missbildningar och hjälpa föräldrarna att ta reda på vad missbildningen får för konsekvenser. 

– Vi vill i första hand se hur långt gången kvinnan är och hur många foster det är. Men också titta på hur fostret är uppbyggt, om det ser ut att ha någon missbildning, säger Robert Råman, specialistläkare inom mödravård och förlossning vid Sunderby sjukhus. 

Han berättar att verksamheten precis har börjat.

– Nu under övningsperioden har en del blivit erbjudna tidigt ultraljud och snart ska vi ut med information via mödravården i regionen. I början av nästa år ska vi nog ha kommit igång ordentligt.

Han säger att många missbildningar är av den arten att det är bra att ha upptäckt dem tidigt. 

– Barn med vissa missbildningar ska inte födas i Norrbotten, till exempel avancerade hjärtfel. De ska födas i Göteborg. Vissa barn med hjärtmissbildningar kan födas i Umeå och de med mindre hjärtfel i Sunderbyn. 

Det tidiga ultraljudet kommer inte att ersätta det traditionella som görs i vecka 17 till 19, utan båda görs. Robert Råman menar att en stor fördel med att göra två ultraljud är att man kan se om barnet inte har vuxit som det ska mellan första och andra ultraljudet.

– Men vi kan även se missbildningar som rör mag- och tarmsystemet och sådana som rör det centrala nervsystemet.

Han vill dock påpeka att de tidiga ultraljuden under startprocessen inte kommer att vara helt tillförlitliga.

– I början av en sådan här process förväntar vi oss inte att hitta hundra procent av missbildningarna, kanske blir det så få som 30 procent. Detta tills vi samlat en bildbank och fått erfarenheter. Först måste man lära sig att se det normala för att se det onormala, säger Robert Råman.

Tidigt ultraljud ska inte förväxlas med test för att kontrollera att barnet inte har Downs syndrom, så kallat KUB-test.

– Vi kommer inte att införa KUB-test. Det fanns en förhoppning att KUB-undersökning skulle bytas ut mot ett vanligt blodprov. Det kan man men den undersökningen har den allmänna vården inte råd att införa och där hittar man bara Downs. Men förhoppningen är att det provet ska bli så billigt att det erbjuds till alla. 

Tidiga ultraljud kommer initialt att göras i Piteå, Sunderbyn och Kalix. 

Karta: Sunderby sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!