I torsdags kom beskedet att akutmottagningen inte omfattas av den höjda ersättningen som Region Norrbotten betalar vid extrapass i sommar.
Akutundersköterskan Emma Silverlind har precis klivit av ett nattskift på akutmottagningen vid Sunderby sjukhus och är mycket besviken över att akutvårdspersonalens nödrop inte tas på allvar.
– Det har varit en jobbig natt, vi har haft många patienter som fått vänta.
Hur går tankarna?
– Frågan vi alla ställer oss är varför? Det är jättemånga som sagt bort sina extrapass i sommar på grund av detta, säger hon och tycker att akuten borde ha varit naturligt inkluderad med tanke på att de agerat både vård- och akutmottagning i flera månader.
Emma Silverlind är medveten om att målet med premien är att öka vårdplatserna som i sin tur kommer att avlasta akutmottagningen. Men det hjälper inte akutvårdpersonalen i dag.
– Vi kan inte säga tyvärr, det finns inga platser, som en vårdavdelning kan. Ändå är vi inte värda någon högre ersättning.
Förutom larm och vittnesmål om att patienter som hade behövt inläggning tvingas ligga kvar på hårda britsar eller skickas hem gråtandes, har Ivos granskningar visat på stora brister och Sunderby sjukhus riskerar ett vite på 10 miljoner kronor.
– Vi sliter som djur och hinner inte med att titta till alla patienter, äta eller gå på toaletten. Vissa nätter kan vi vara sex personer på över 40 patienter. Vi vet inte hur länge vi ska orka skrika innan vi ger upp.
Konsekvenserna är känslan av otillräcklighet.
– Vi får även ta mycket skäll från patienter och anhöriga som får vänta, men det är inte vårt fel att det ser ut så här, avslutar Emma Silverlind som ska sova några timmar innan nästa nattpass.
Men under fredagen kovände Region Norrbotten och regionrådet Kenneth Backgård och erbjuder samma ersättning till ambulans- och akutsjukvården, bild- och funktionsmedicin samt laboratoriemedicin.
Enligt Backgård gick det bara några timmar efter det första beslutet innan antalet tillgängliga vårdplatser hade ökat betydligt.
– Det ökade direkt, det såg man. Men för att kunna upprätthålla vårdplatser behövs det en vårdkedja som innebär att ta prover och säkerställa att diagnostiken finns. De ska inte bara ligga på en vårdplats, de ska behandlas också. Därför har vi nu tagit in fler yrkesgrupper i beslutet.
Visste du att flera akutsköterskor har sagt bort sina extrapass i sommar för att de inte skulle få samma ersättning?
– Nej, men nu finns de ju med, så de kanske reagerade för fort.
Frågan kvarstår varför regionen inte tog med dessa arbetsgrupper från början?
– När man tar fram ett underlag, ska det gå ganska fort och beslutet togs först i styrelsen och sedan jobbade tjänstepersonerna med att ta fram underlagen. Allt ska rymmas inom de 20 miljoner kronorna så man måste veta vilka belopp det rör sig om men även hålla sig inom det som styrelsen har beslutat, nämligen vårdplatser inom slutenvården.
Kenneth Backgård är medveten om att de nya beskeden tyder på att det ursprungliga styrelsebeslutet inte var tillräckligt genomtänkt.
– Det här görs inte i en handvändning och det vi absolut ville var att säkra vårdplatserna för Ivo har ju också haft ett krav på oss. Sedan får vi ta det successivt, vilket också var tanken och nu har vi fått underlaget och kunde gå ut med det.