Det här är några av förslagen från den politiska ledningen och oppositionen i Region Norrbotten efter Läkarförbundets larmrapport som vi tidigare berättat om.
Larmrapporten visar att hälften av läkarna i Norrbotten inte hinner med sina jobb. Facket kräver nu en kriskommission.
Både den nya politiska regionledningen (S, V och C), och oppositionen som styrde regionen under den förra mandatperioden, ska i veckan träffa Läkarförbundet för att diskutera situationen.
Gunilla Engström, ordförande i Norrbottens läkarförening, varnade för konsekvenserna av den pressade arbetssituationen fön läkarna.
– Riskerna för sjukskrivningar ökar när det inte finns tid för raster och återhämtning. Många läkare tvingas jobba mycket övertid för att patienterna ska få den vård de har rätt till, sade hon.
Anders Öberg (S), regionråd, är inte förvånad över rapporten.
– Det är signaler vi måste ta på allvar. En viktig fråga är att underlätta för läkarna och minska arbetsuppgifter som kan göras av andra, uppgiftsväxling. Därför bör vi anställa fler medicinska sekreterare och på andra sätt hjälpa till så att läkarna får mer tid med patienterna. Men det är även svårt att få tag på medicinska sekreterare, så det bör utbildas fler, säger han.
Störst brist är det på distriktsläkare.
– Vi bör premiera att AT-läkare och andra stannar kvar efter utbildning och jobb. Vi måste också satsa på en bättre arbetsmiljö och göra Region Norrbotten mer attraktiv som arbetsgivare, säger Anders Öberg.
Tidigare fanns en så kallad "stanna kvar"-premie.
– Den tog den förra ledningen bort och vi vill vi se om det är möjligt att pröva den igen. Vi har också avsatt pengar till lönesatsningar för läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Hur dessa pengar ska fördelas blir en fråga för den avtalsrörelse som nu pågår, säger Anders Öberg.
l Norge kan man få studielånen nedskrivna om man bosätter sig i de norra delarna av landet under en viss tid. Det har bidragit till att fler unga som avslutat sina utbildningar i större utsträckning än tidigare bor kvar i norr.
Är det något för Norrbotten?
– Vi har gett tandläkare som fått anställning en extra månadslön. Om de vill kan de använda de pengarna till att avbetala sina studielån, säger Anders Öberg.
Linda Frohm(M) tidigare regionråd, numera oppositionsråd, vill undersöka den norska modellen.
– Jag tycker att det är en idé att utreda för oss, så jag har tänkt skriva en motion om det, säger hon.
Hur vill du locka fler läkare till Norrbotten?
– Vi vet att det finns stora läkarbrister framförallt inom primärvården. Vi vill arbeta för en god arbetsmiljö och att få flera som gör sin AT-tjänstgöring att stanna kvar. Men det är inte bara en regional fråga utan även en nationell. Många regioner har liknande problem som Norrbotten. I grunden gäller det att göra jobben i Norrbotten mer attraktiva, säger hon.
Hon tycker också att läkarna bör få mer tid för patienterna och färre administrativa arbetsuppgifter.
– Det är uppgifter som vi kan lägga över på andra, till exempel medicinska sekreterare, Det finns också många digitala lösningar som kan avlasta läkarna, säger Linda Frohm.
Men hon tror inte på att återinföra en "stanna kvar"-premie.
– Det har vi prövat och det gav ganska liten effekt. Det var inte många läkare som stannade kvar för att de fick premien, säger M-politikern.