Sedan den 20 april fram till den sista januari får 2000 gråsälar skjutas i Östersjön. På onsdagen hade 751 sälar skjutits, varav 57 i Norrbotten.
– Det är inte så många som vill skjuta dem, säger Tomas Persson på Jävrebodarnas fiskecamp och menar att EU-förbudet mot att bedriva handel med sälprodukter gör säljakten till en otacksam aktivitet.
– Skinn och späck är det som är intressant. Om man fick några tusen kronor för ett sälskinn kanske det skulle se annorlunda ut, men nu skjuter man bara för att kunna fiska.
Han har själv planerat att skjuta säl i höst.
– Jag har tänkt skjuta en del. Kommer nog bli mellan fem och tio sälar, säger han.
Licensjakten på gråsäl, som infördes i april, har inte inneburit någon större ökning av antalet skjutna djur jämfört med den tidigare skyddsjakten, uppger Nils Mortensson, handläggare på Naturvårdsverket.
– Förra året var det 53 stycken och hittills i år är det 57 skjutna gråsälar, säger han och tillägger att de inte skulle ha någonting emot en legalisering av handel med sälprodukter.
– Det finns ingen anledning att ha ett förbud mot det. Man får jaga, men inte sälja, säger han.
Gråsälen äter omkring sju kilo fisk om dagen och enligt uppgifter finns mellan 47 500 och 63 000 stycken i Östersjön.
– Det är kopiösa mängder med säl nu. Kustnära fiske är svårt med de redskap vi använder, som löjnät och siknät. Sälarna måste självklart få mat, men de kan inte få härja fritt. Vi måste kunna fiska vi också, säger Tomas Persson.
Han skulle gärna se att fri jakt infördes, att handel med sälprodukter legaliserades eller att säljägare får någon form av ersättning för varje skjuten säl. Det sistnämnda är någonting Jägareförbundet också skulle välkomna.
– Sälstammen är för stor i dag. Vi har varit i kontakt med regeringen vid ett flertal tillfällen. Näringsdepartementet jobbar för en lösning. I Danmark har man avlönat säljägare på prov under ett par år för att fylla kvoten, säger Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.
Han tror också att det kan ta lite tid innan säljakten kommer igång ordentligt.
– Det har varit skyddsjakt under en lång tid. Många har nog därför inte engagerat sig i säljakten och skaffat den utrustning som behövs. Med licensjakten kanske intresset väcks, säger han.