Rekordmycket övertid i vården "Patientsäkerheten hotas"

Sjuksköterskor och barnmorskor inom Region Norrbotten arbetade 120 000 timmar övertid/mertid fram till oktober i år, enligt ny statistik.

Sjuksköterskor och barnmorskor hos Region Norrbotten arbetade 120 000 timmar övertid/mertid fram till oktober i år.

Sjuksköterskor och barnmorskor hos Region Norrbotten arbetade 120 000 timmar övertid/mertid fram till oktober i år.

Foto: Norr Media

Norrbotten2022-12-28 08:35

Elisabeth Lindblad, ordförande Vårdförbundet avdelning Norrbotten, anser att det kan hota patientsäkerheten.

– Övertiden är anmärkningsvärd och går över alla tillåtna gränser. Alltför mycket övertid hotar patientsäkerheten. Vårdpersonalen måste få tid till återhämtning så de är utvilade när de jobbar.

Vårdförbundet funderar på att anmäla övertiden till Arbetsmiljöverket för att få en prövning på hur det påverkar arbetsmiljön.

– Enligt arbetsmiljölagen får varje anställd jobba upp till 200 timmar övertid per år. Det motsvarar fem veckors extra arbete. Ska man jobba mer övertid måste arbetsgivaren förhandla om extra övertid med oss som facklig part. Då är det ofta vissa nyckelpersoner eller extraordinära händelser som gör att det blir extra övertid, säger Elisabeth Lindblad

Det handlar om drygt 2 000 sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensköterskor och biomedicinska analytiker anställda inom Vårdförbundets avtalsområde, som fram till sista oktober i år arbetade 120 000 timmars övertid och mertid. Då är inte hela november och december, och därmed jul och nyårshelgerna medräknat.

– Det motsvarar 3 000 extra arbetsveckor.  Eller cirka 70 nya årsjobb som arbetar skift. Under hela 2021 var övertiden 120 000 timmar, säger Lindblad.

Martina Lundberg och Carina Nilsson, är sjuksköterskor på Intensivvårdsavdelningen i Sunderbyn.

– Behov av övertid har blivit ett stort bekymmer i vården. De största problemen är inte hos oss på Iva, utan på akuten och vissa vårdavdelningar där grundbemanningen är låg. När vårdplatser saknas uppstår problemen på akuten. Patienterna blir då kvar på akuten länge, säger Carina Nilsson.

– SMS med förfrågningar om övertid skickas flera gånger i veckan. Men det är frivilligt, säger Martina Lundberg.

Moa Bjerner, chef för Division Länssjukvård 1, håller med om att det är mycket övertid.

– Det är vissa individer som har mycket övertid och det försöker vi avhjälpa genom att fördela arbetsuppgifterna. Det är ju också, som alla nog vet, en ansträngd bemanningssituation inom vården, och vi försöker hitta mer personal.

Vad tycker du om att Vårdförbundet överväger att anmäla övertiden till Arbetsmiljöverket?

– Det är helt rätt av dem att anmäla det och då kan man ju också ta upp frågan om fruktan för att patientsäkerheten ska drabbas, säger Moa Bjerner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!