Tar nytt grepp för att påskynda Norrbotniabanan

Utbyggnadstakten av Norrbotniabanan måste öka. Nu föreslås att särskilt bolag ska ta över ansvaret för byggandet.

Norrbotniabanan AB vill bilda ett nytt bolag för att skynda på processen med bygget.

Norrbotniabanan AB vill bilda ett nytt bolag för att skynda på processen med bygget.

Foto: Patrick Degerman

Norrbotniabanan2025-02-02 19:30

Norrbotniabanan fortsätter att dra ut på tiden. Därför föreslår nu kommun- och regionbolaget Norrbotniabanan AB att ett särskilt projektbolag, som skulle kunna ägas av exempelvis staten och berörda kommuner och regioner, ska få ansvar för sträckan mellan Skellefteå och Luleå. 

– Det finns oerhört stora fördelar. Botniabanan byggdes i bolagsform, och de lyckades inte bara håll budget utan underskred den och byggde också fortare än tidplanen, säger Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan AB.

Att Norrbotniabanan tar sådan tid beror bland annat på att den finansieras successivt genom den nationella transportinfrastrukturplanen. Pengarna kommer vart fjärde år och enligt Norrbotniabanan AB gör det att det är omöjligt upprätta en hållbar tidplan. Det gör i sin tur att investeringar från kommun och näringsliv ofta måste pausas. 

– Att det här tar sån tid har skapat en osäkerhet inte minst hos näringslivet. Man vågar inte satsa som tänkt och vissa investeringar uteblir. Det är katastrof, säger Granström. 

undefined
Norrbotniabanans vd Gusten Granström. (Arkivbild)

Om ett projektbolag i stället tar över ansvaret för att banan byggs är det möjligt för det bolaget att fokusera på enbart projekt Norrbotniabanan. Finansiering skulle ske genom lån från riksgälden. 

– Trafikverket bygger redan nu – men de gör det med snigelfart. De har hur många tusen projekt som helst i gång. Med det här är det en aktör som får ett projekt att fokusera kring. Riksgälden har väldigt bra villkor och man skulle få en långsiktighet – till skillnad från nu när det kommer några miljarder pö om pö, säger Gusten Granström.

Det är längesen Botniabanan byggdes, hade man kunnat se den här lösningen tidigare?

– Vi har ju haft en tidsplan som vi dumt nog har litat på. 2030 skulle tågen komma till Luleå, nu är vi jättelångt bort. Det är lätt att vara efterklok men vi kunde inte i vår vildaste fantasi tro att det skulle bli så här, säger Gusten Granström. 

Förslaget är presenterat för Trafikverket och en dialog är också inledd med infrastrukturminister Andreas Carlson (KD). Båda är enligt Granström positiva till förslaget. Ett färdigt gemensamt förslag hoppas man kunna lägga fram redan i vår eller direkt efter sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!