Rönnbärshöst

Hej röda bär. Hej c-vitamin! Rönnbär gör sig bra som både i marmelad och bröd, eller som torkade i müsli. Det är också fint att spara några rödvackra klasar och blad och frysa in i ljuslyktor senare mot vintern. Här tipsar vi om fyra enkla höstdekorationer.

Trä på ståltråd och forma hjärtan.

Trä på ståltråd och forma hjärtan.

Foto: Mari Gustafsson

Naturligt2015-09-26 06:00

.

Dekorativt på fikabordet

Knipsa av mindre kvistar av rönnbär. Lägg på bordet, ställ ett upp- och nervänt glas på fot över bären. Placera en ljuskopp med ett värmeljus högst uppe. Enkelt och stämningsfullt. Går att variera med kottar, stenar, kopparsprayade små plastfigurer eller murgröna.

.

I servetten

Kanske ett av de enklaste sätten att skapa höst i dukningen. Vik en servett, repa av bladen längst ner på stjälken och stick in "stammen" i servetten. Låt en liten bukett rönnbär följa samma väg.

Eller lägg dem helt enkelt ovanpå servetten. Enklare blir det inte.

.

Garnera uteplanteringen

Inte heller här binder eller trär vi. Ta några rejäla härvor av rönnbär och löv. Plocka bort bären som är fula och stick ner i en redan befintlig utekruka. Fint mot mossa, eller här med suckulenter. Skapar färg vid entrén.

.

Bär på tråd

Plocka fram en ståltrådsrulle i tunnare variant. Knipsa av en bit på femton till tjugo centimeter. Trä upp de små äppellika bären på ståltråden. Om du vill kan du varva med blad också. Snurra ihop ändarna och forma ett hjärta – eller en cirkel, eller något annat du känner för. Fungerar som dekoration till alla andra tips på denna sida: Under vinglasen, på uteplanteringens mossa eller ovanpå tallriken vid lördagsmiddagen.

.

Tips: Går också att trä på tråd med hjälp av en trubbig nål. Gör girlanger som du låter torka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om