Wikstens stämning upprör förening

Ulf Wiksten vägrar betala för vägskadorna som orsakades när tusentals lastbilslass transporterades till och från hans husbygge på Näsudden. Fastighetsägaren svarar med att stämma vägföreningen.

Bedrövad. Delar av vägen som skadats av Wikstens tunga transporter har reparerats. Enligt Stefan Hortlund, ordförande i Näsuddens samfällighetsförening, måste föreningen låna pengar eller ta ut mer avgifter av medlemmarna för att finansiera det.

Bedrövad. Delar av vägen som skadats av Wikstens tunga transporter har reparerats. Enligt Stefan Hortlund, ordförande i Näsuddens samfällighetsförening, måste föreningen låna pengar eller ta ut mer avgifter av medlemmarna för att finansiera det.

Foto: Joel Gustafsson

NÄSUDDEN2016-10-04 19:00

Det var 2003 som Ulf Wiksten, vd och ägare av fastighetsbolaget Rawi, köpte en obebyggd skogsfastighet på Näsudden tillsammans med sin hustru. Tre år senare började ägarna schakta ut strandtomten och stugägarnas gemensamma asfaltsväg blev hårt ansatt av lastbilstransporterna.

– Den här lilla vägen håller inte för tung trafik. Vi reparerade vägen 2009, men då krävde vi inget specifikt av Ulf Wiksten trots att han saknade tillstånd, säger Stefan Hortlund, ordförande i Näsuddens samfällighetsförening.

Transporterna återupptogs efter att vägen reparerats och intensifierades innan fastighetsägarna år 2011 fick bygglov för fritidshus, gäststuga och garage. Under flera års tid har lastbilarna åkt i skytteltrafik på Näsudden.

– Efter 2009 fick han tillstånd att köra tunga transporter eftersom han lovade att åtgärda skadorna på vägen, säger Hortlund.

Men efter att vägföreningen i flera år krävt att han ska åtgärda vägen, utan resultat, kom båda parter överens om att anlita en oberoende besiktningsman för att bedöma skadorna. Företaget som anlitades fick fram att markarbetena medfört över 2 070 tunga transporter med lastbil och släp.

– Besiktningsmannen konstaterade att den totala kostnaden för att reparera vägen skulle landa på en dryg miljon. Av det skulle Ulf Wiksten svara för 371 983 kronor, säger Stefan Hortlund.

Eftersom Wikstens tidigare betalat 15 000 kronor beslutade föreningen på ett extra årsmöte den 26 juli i år att Ulf Wiksten och hans hustru skulle betala 356 983 kronor senast den 31 augusti. Men i stället för att betala svarade fastighetsägarna med att kontakta en advokbyrå och via en klandertalan överklaga beslutet och stämma föreningen i mark- och miljödomstolen.

– Jag tycker det är lite skämmigt att han inte vill göra rätt för sig. Sedan är det bedrövligt att en medlem stämmer vägsamfälligheten utan att prata med oss först. Det är också dåligt av advokaten att inte ta kontakt med oss före man skickar in en stämning. Det hör faktiskt till god advokatsed, säger Stefan Hortlund.

Wikstens hänvisar bland annat till att beslutet ska upphävas eftersom vägföreningen inte annonserade i Piteå-Tidningen inför årsmötet.

– Det är ett formaliafel och där har han rätt. Vi beslutade redan 2001 att inte annonsera i tidningen, utan endast på en anslagstavla i byn. Men vi har inte registrerat ändringen i stadgarna, säger Hortlund.

De menar även att beloppet är felaktigt?

– Det är inte vi som har räknat ut det, det är den oberoende besiktningsmannen som båda parter kom överens om att anlita.

Näsuddens samfällighetsförening har nyligt rustat delar av den skadade vägen för 388 916 kronor varav 116 000 kronor finansieras med statsbidrag. Eftersom Wikstens inte betalade fakturan kan inte föreningen betala arbetet med egna medel.

– Vi har gjort en lagning där det var som värst och vi måste uppta lån eller göra en extradebitering av medlemmarna för att finansiera det, säger Stefan Hortlund.

Att laga resten av vägen för cirka 600 000 kronor är inte möjligt.

– Vår förening har inte ekonomiska muskler för det.

Konflikten med Wikstens har fått till följd att vägföreningen förbjudit alla tunga transporter på vägen.

– Nu får ingen tillstånd att köra längre.

Hur ser du på att det har blivit så här?

– Det är jättetråkigt. Jag trodde vi skulle kunna lösa det här internt. Nu riskerar vi en kostsam rättegång som drabbar alla medlemmar, säger Hortlund.

Fastighetsbolaget

RAWI är Piteå kommuns största privata fastighetsägare med 1100 lägenheter och 200 lokaler samt en av Kalix största privata fastighetsägare med 150 lägenheter och 20 lokaler. Bolaget som ägs av vd Ulf Wiksten omsatte 63 miljoner kronor förra året och har tillgångar till ett värde av 516 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om