Kvinnorna på järnverket lyfts fram i ny föreställning

Järnverket 1970 återuppstår när Svartöstans teatersällskap sätter upp sin egen "bluesikal" i Kulturens hus i höst. Fokus blir på de kvinnliga arbetarnas historia.

Anna-Maj Öhlund, Mats Pontén och Inger Kalotini har satt igång med förberedelserna med "bluesikalen" om järnverket i Luleå som sätts upp under allhelgonahelgen i november.

Anna-Maj Öhlund, Mats Pontén och Inger Kalotini har satt igång med förberedelserna med "bluesikalen" om järnverket i Luleå som sätts upp under allhelgonahelgen i november.

Foto: Ulrika Vallgårda

Musikteater2022-06-27 16:00

– Det skrivs ju hur mycket som helst om industrisatsningar som ska göras idag. Men utan den satsningen som gjordes då så hade vi inte varit där vi är nu, säger Anna-Maj Öhlund, en av upphovspersonerna och ideell producent.

De kallar den egenproducerade föreställningen för "Järnverket – en bluesikal i 12 takter". Tolv amatörskådespelare och fem musiker kommer att stå på scenen 5-6 november i Lilla salen i Kulturens hus.

Handlingen börjar på morgonen när arbetarna stämplar in och slutar när de stämplar ut. En städerska följer händelserna under dagen. Arbetarna sliter hårt i värmen från masugnen, men har god sammanhållning. Den första kvinnliga traversföraren anställs. 

– Det både blir lite dramatik och lite komik, säger Anna-Maj Öhlund.

Hon har haft en idé sedan 20 år tillbaka om en "bluesikal", eftersom hon är intresserad av bluesmusik och ville att den skulle utspela sig i Svartöstaden.

– Men sedan måste man ju vänta på en story, för jag är själv ingen författare, säger Anna-Maj Öhlund som är ganska ny inom amatörteatern.

Gunnel Johansson, Anna-Maj Öhlund, Inger Kalotini, Anita Melander Wikman och Maria Arnqvist har suttit i manusgruppen. 

– Vi träffades hos varandra, tog och gav och hade jätteroligt, berättar Inger Kalotini som tidigare har gått en ett årig manuskurs.

Faktakällor har varit personal som jobbade på NJA samt personaltidningar, böcker och gamla foton. Bland annat dokumentärfotografen Jean Hermansons bilder av industriarbetarna har de särskilt inspirerats av.

Gunnel Johansson hade själv jobbat på administrationen hos NJA, alltid bott i Svartöstaden och var intresserad av historia.

– Hon blev en betydelsefull person för manuset och för persontyperna och vad de sa på den tiden, säger Anna-Maj Öhlund.

Genom Gunnel Johansson kom de bland annat i kontakt med en kvinna som hade varit sekreterare åt flera disponenter och hade mycket att berätta. Dessutom hade hon sparat alla personaltidningar. 

– Egentligen skulle hon ha stått på scenen, men hon dog tyvärr i våras, 78 år gammal. Men vi har bjudit in hennes anhöriga, berättar Anna-Maj Öhlund.

Musiken som framförs är skriven av bluespoeten Willie Dixon men med svenska specialskrivna texter till.

Som regissör har de anlitat skådespelaren och tidigare teaterchefen Mats Pontén. Han har hunnit fylla 67 år och har nyligen slutat på Norrbottensteatern.

– Det är en stor satsning och jag tycker det ska bli jätteroligt. Tack vare att de har forskat om kvinnornas historia på järnverket så blev det mycket intressantare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!