Simtekniken gör hela skillnaden

Teknikträning för vuxna är ett sätt att ta motionssimningen till en annan nivå. Att simma längd efter längd utan variation kan bli trist, men att slipa på tekniken höjer upplevelsen. Det tycker badmästare Jan Öhlund som drillar simadepterna från bassängkanten.

Hans Byström visar redskap som underlättar, paddlar och simfötter. Men det är jobbigt ändå. "Det är fruktansvärt jobbigt", säger han. Bakom honom pustar Mats Åkerlund ut innan det är dags för nästa vända.

Hans Byström visar redskap som underlättar, paddlar och simfötter. Men det är jobbigt ändå. "Det är fruktansvärt jobbigt", säger han. Bakom honom pustar Mats Åkerlund ut innan det är dags för nästa vända.

Foto: Camilla Berglund

MUNKSUND2015-03-17 14:15

En fullärd simmare blir man aldrig. Det går nämligen alltid att slipa på tekniken.

– Även om du är bäst i världen så har du någon som hjälper dig med tekniken, säger Jan Öhlund.

Det är frisim som står på schemat när PT hälsar på i Munksunds simhall och då är det crawl som gäller. Att lära sig att crawla är svårt och det krävs mycket teknik och koordination.

– Andningen är det svåraste att lära sig. I crawl är det många moment som ska stämma, berättar Jan Öhlund.

Ta det stegvis

Det gäller att nöta stegvis, ta en sak i taget och först lär han ut bentagen, armtagen och slutligen andningen.

– Blås ut under vattnet och andas bakåt. Det vanligaste felet är att man håller andan för att sedan andas ut uppe eller att du andas ut framåt. Då tar du in hela bassängen, förklarar badmästaren.

Vattenläget är viktigt. När man simmar ska man helt enkelt ligga rätt i vattnet för att få största effekt av simtagen.

– Om du tittar för mycket framåt så blir det som att du simmar i uppförsbacke. Du ska ner med huvudet lite så du får upp rumpan och benen, tänk dig känslan av att du simmar lite i nedförsbacke. Simma med långa armtag, dra igenom hela vägen och se till att ha vattenfäste hela vägen.

För att göra träningen roligare delas momenten upp, de simmar olika simsätt, i olika tempon och sedan blir det också roligare med redskap som simfötter, paddlar eller med hjälp av olika flythjälpmedel.

Populärt

Att träna simteknik passar alla, tycker Jan Öhlund, men kölistan är lång och platserna är populära. Kursen håller på 13 gånger och det är många som fortsätter efter första omgången. Eftersom tekniken hela tiden kan finslipas kan deltagarna också utmana sig länge.

Förutom att någon som går teknikträning blir en bättre simmare är den största nyttan att den personen tycker att den är en rolig motionsform, anser Jan Öhlund.

Där får han medhåll.

– Det här är en av världens bästa träningsformer. Hjärta och lungor får jobba rejält och det är skonsamt för lederna, säger deltagaren Gleen Wikström.

Under passet tränar deltagarna ordentligt och det är inte lång vila mellan längderna.

– De glömmer bort att vara trött när de är så fokuserad på att tänka på tekniken, säger Jan Öhlund.

Tar tid

Men att det är svårt intygar de också om.

– Jag märker skillnad från första till tredje gången men det kommer att ta tag innan tekniken sitter, säger Stig Bäckström.

Andningen är trixig.

– Det är svårt att få till andningen och att koordinera alla moment. Ibland får man till flytet med andningen och tekniken. Då känns det tydligt. Det är svårt men det är väldigt roligt, berättar Mats Åkerlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om