Ökade SCA-utsläpp efter haveri

Förra sommaren togs en ny bioreningsanläggning i drift vid SCA:s pappersbruk i Munksund. Nu är driften stoppad. Orsaken är sättningar under de stora bassängerna.- Det är väldigt allvarligt, säger brukets miljöchef Anders Kyösti.

Foto: Robert Lundberg

MUNKSUND2010-05-11 06:08
För fyra år sedan beslöt miljödomstolen att SCA i Munksund måste bygga en biologisk reningsanläggning. Detta sedan länsstyrelsen kommit fram till att förekomsten av toxiner i avloppsreningsvattnet var för högt och orsakade skador, inte minst på fisk.
I juni i fjol invigdes den nya anläggningen bestående av tre bassänger och till en början fungerade allt till belåtenhet. Men för ett par månader sedan uppmärksammades att vattenspegeln i två av bassängerna lutade.
Bassängerna sjunker
- Så vitt vi förstår handlar det om sättningar under bassängerna. De sjunker och de sjunker snett. För att inte riskera ett haveri har vi tömt och stängt bassängerna, säger Anders Kyösti.
De kantrade bassängerna (det handlar om ett fåtal centimetrar) har dessutom inneburit att reningsprocessen fungerat sämre.
- Från början var vi nöjda, men funktionen blev nedsatt.
Vad som orsakar sättningarna är inte slutligt klarlagt, men en trolig förklaring är att den pålade konstruktionen under bassängerna inte håller måttet.
- Kanske är det feldimensionerat, kanske är det utförandet som inte är bra nog. Vi har givetvis kontaktat entreprenörerna, bland annat NCC och Sweco, och påtalat bristerna. Vi måste utreda vem som är ansvarig, vad som gått fel och hur det kan åtgärdas, säger Anders Kyösti.
Det går att åtgärda?
- Det måste gå att lösa, men det kan bli svårt och ta tid.
Begär dispens
Den stängda bioreningsanläggningen innebär att SCA-bruket i Munksund numera måste förlita sig på mekanisk rening. En rening som tidigare inte ansågs tillräcklig av miljödomstolen.
- Det innebär mer utsläpp, men vi håller oss inom de uppsatta villkoren. Vi har vänt oss till miljödomstolen och ansökt om dispens medan vi utreder och åtgärdar problemen, säger Kyösti.
En dispens som länsstyrelsen anser är rimlig.
- Vi tycker att provisoriska föreskrifter är skäligt och det är väl rimligt att tro att miljödomstolen även ska godta det. Förhoppningen är att problemen kan åtgärdas så snart som möjligt, säger Anna-Karin Ohlsson, miljöingenjör på länsstyrelsen.

FAKTA Bioreningsanläggningen
Anläggningen togs i drift i juni 2009.
Investeringen uppgick till 223 miljoner kronor.
Anläggningen reducerade utsläppen med syreförbrukande ämnen i avloppsvattnet med 70 procent.
Upp till 25 000 kubikmeter processvatten per dygn pumpas in i anläggningen som består av tre bassänger.
Bassängerna vilar på en pålad konstruktion som av någon anledning börjat sjunka/kantra under två av bassängerna.
Anläggningen är stängd i väntan på utredning och åtgärd.
Under tiden renas avloppsvattnet mekaniskt. Något som SCA begärt dispens för.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om