Maskinisten minns bogserbåtstiden

Nils Norberg, 85, har tjänstgjort på många av Munksundsbolagets båtar. "Det var en fin tid, ett roligt och inte så dåligt betalt", säger han.

FLYTTAR. Nils Norberg arbetade under många år på Munksunds bogserbåtar, sedan blev det Wirens, och brandman i Piteå. Nu har 85-åringen sålt huset på Tjärngatan för att flytta in till centrum.

FLYTTAR. Nils Norberg arbetade under många år på Munksunds bogserbåtar, sedan blev det Wirens, och brandman i Piteå. Nu har 85-åringen sålt huset på Tjärngatan för att flytta in till centrum.

Foto: Tommy Norin

MUNKSUND2016-08-29 05:00

På fredagen berättade PT om Tomas Lindbäcks plan att bärga Munksund 5 som sjönk 1964. Naturligtvis är den och andra Munksundsbåtars öde knutna till människor. Nils Norberg är en av dem.

– Munskundsbolaget hade 19 bogserare plus den större Prins Oscar. Jag har nog tjänstgjort på 15 av dem, säger han.

LÄS OCKSÅ: "Företagare vill bärga Munksund 5"

LÄS OCKSÅ: "Goda möjligheter bärga båten"

Han gick skola i Munksund fram till och med sjunde klass, sedan började hans bogserbåtsera som 15-åring.

– Skepparen på Munksund 10 behövde en eldare och hoppiland-kalle och jag fick jobbet, säger Nils Norberg.

Båten drog likt andra timmer från bommarna vid Tingsholmen till Munksunds sågverk och pappersfabriken (nuvarande SCA).

Han fick tjänstgöra på olika båtar när någon blev sjuk eller ville vara ledig. Våren 1952 mönstrade han på Munksund 5 som togs hem från Holland 1913.

– Skepparen som tog hem den hette Stenvall, maskinisten Axel Linell, säger han.

Tiden på Munksund 5 var rik.

– Jag var i maskin och skötte den trestegsångpanna som eldades med ved, senare efter kriget blev det kol. Det var ett smutsigt, men roligt jobb. Jag trivdes på sjön, säger Nils Norberg, som gjort många turer efter kusten.

Ofta handlade det om att dra upp till 17 flottar med timmer från Haparanda.

– Som mest kunde vi ligga ute i 28 dygn. Jag och en eldare till bodde i en skans akterut, skepparen hade bingen i styrhytten och maskinisten och kockan bodde förut.

Lönen var 211 kronor i månaden.

– Inte så dåligt betalt. Jag tjänade bättre än pojkarna nere vid sågverket, men vi var nästan aldrig lediga.

I dag finns enligt uppgift enbart tre av de gamla ångbogserarna kvar där 5:an alltså är sjunken. Munksund 4 som Norberg också tjänstgjort på ägs numera av föreningen Galtströmmen i Sundsvall. Båten är under renovering.

Enligt uppgift finns också Munksund åtta (som en tid ägdes av Wiréns med namnet "Piteå") i Västervik. Munksund 12 sänktes på stort djup utanför Tingsholmen.

Nils Norberg förstår varför Munksund 5 sjönk. Båten låg förtöjd vid en timmerram tänkt att aldrig användas igen. När virket blöttes upp sjönk ramen med påföljd att båten följde med. Vatten gick in i kondensröret till ångpannan, och de sex kubik olja finns i tankarna bidrog.

– Ingen brydde sig, tog något ansvar, säger Nils Norberg, som tycker att det är bra att Lindbäck vill ta upp Munksund 5.

– Det är bra, men han ska inte betala bärgningen. Det ska SCA göra som sänkte henne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om