Av de fem sågverk som SCA har i Sverige, hade Munksunds sågverk det tuffaste målet inför sommarperioden. Hälften skulle vara kvinnor. De andra fyra sågverken i koncernen hade 30 procent kvinnor som mål.
På sågen i Munksund satsar man medvetet på att få in mer kvinnlig arbetskraft. Under sommaren har målet att rekrytera 50 procent kvinnor på arbetsplatsen uppnåtts, vilket glädjer sågverkschefen Lars Bogren.
– Det finns tre superövertygande argument för en jämställd arbetsplats. Det är att förändringstakten blir bättre, lönsamheten blir bättre och man jobbar säkrare, säger han.
Han påpekar dock att även om målen för sommaren är nått, så behöver rekryteringen förbättras ännu mer.
För att få in fler kvinnor har sätten att formulera platsannonser förändrats.
– Vi har valt bort stereotyper i texten som att man ska vara tekniskt intresserad, gilla att jobba inom industrin och så vidare. Istället har vi fokuserat på att man ska vara en lagspelare, gilla att samarbeta och lösa problem och vara noggrann, säger Lars Bogren.
Enda kravet har varit att det ska finnas en gymnasieexamen i botten.
Huvuddelen som sökt sommarjobb har varit 25 år och yngre och vissa har sagt upp sig från sin tillsvidareanställning för att jobba på sågen under sommaren. En av dem är Amanda Isaksson, 22, som jobbat inom service sedan hon var 15 år. Hon har arbetat på sågen sedan slutet av april och har en vecka kvar på sitt vikariat. Hon sade upp sig från klädaffären där hon jobbade.
– Jag ville prova något annat. Det här jobbet är inte så varierande men stämningen är bra och man får jobba självständigt, ta egna initiativ och lösa problem. Det gillar jag.
Läraren Ida Quvang var mellan två jobb och tog chansen när hennes kompis, som också är vikarie vid sågen föreslog att hon skulle söka.
– Vi är sex personer på samma skift. Man jobbar själv, men vi pratar hela tiden med varann i lurarna, säger hon.
Åsa Nilsson har jobbat på "sågen" i 28 år och trivs mycket bra.
– Vi var två kvinnor när jag började, det är bra att det blivit mer blandat, säger hon.
Lars Bogren önskar att det skulle gå snabbare att arbeta med dessa frågor. Men förändring tar tid, så även att öka antalet kvinnor.
– Av de 119 tillsvidareanställda är 19 procent kvinnor. Jag är glad att vi nådde målet i sommar, men vi behöver öka takten.