I SCA:s biocidanläggning blandas bakteriedödande kemikalier ihop med processvattnet som används av brukets pappersmaskin. Kemikalieblandningen har skräddarsytts för att bekämpa den typ av mikroorganismer som trivs i fabrikens miljö.
- Metoden används för att göra driften av pappersmaskinen så störningsfri som möjligt. Både utrustningen och beståndsdelarna är sekretessbelagda, berättar Jens Rieglert, produktionschef.
Ytterst allvarligt
Tillbudet, som SCA betecknar som ytterst allvarligt, inträffade i förra veckan när personal arbetade med service av utrustningen i biocidanläggningen. En stickande lukt uppstod och den lokaliserades till ett läckage av kemikalier.
Byggnaden utrymdes omgående och en tekniker tillkallades för att stoppa driften. När denne gick in för att nödstanna biocidanläggningen fick han stänk av bakteriedödande vätska på sig.
- Driftteknikern kände irritation i luftvägarna - näsan och svalget. I det läget visste vi inte vad som läckt ut och jag skickade iväg honom till akutmottagningen. Där undersökte de bland annat hans syreupptagningsförmåga, säger Rieglert.
Spärrades av
Anläggningen spärrades av och lokalen vädrades ut. Händelsen rapporterades till Arbetsmiljöverket och företaget har inlett en utredning. Under tiden står biocidanläggningen stilla.
- Vi anser inte att den är driftsäker i nuläget. När allvarliga tillbud inträffar är det ett tecken på att något brister, menar Jens Rieglert.
SCA Packaging gör nu en översyn av hela biocidanläggningen och flera förbättringsområden har lokaliserats.
- Vi kommer bland annat att plastsvetsa ihop alla slangkopplingar så att de inte kan lossna och kulverten som sammanbinder biocidanläggningen med övriga fabriken ska tätas så att gas inte kan komma in den vägen, berättar produktionschefen.
Gaslarm trasigt
Anläggningen är utrustad med gaslarm, men det utlöstes inte vid läckaget.
- Vi har konstaterat att det var trasigt, men den biten åtgärdades i fredags.
Innebär stoppet några extrakostnader?
- Det gör det, men inga omfattande, säger Jens Rieglert.
Driftteknikern klarade sig oskadd från incidenten och är i tjänst. Det är fortfarande oklart om Arbetsmiljöverket kommer att titta närmare på orsakerna till kemikalieläckaget.