- Vi räknar med att det ska komma 250-300 personer, sade sågverkschef Anders Nilsson till PT.
Han pekade på att marknaden är ljus för Sveriges tredje äldsta sågverk som startade 1861. Det är bara Tunadal vid Sundsvall och Ala vid Söderhamn som är äldre.
Munksundsågen har en rik historia med bland annat fem bränder, den senaste 1999 då gamla såghuset blev lågornas rov. Det ersattes direkt av en ny såg för 250 miljoner kronor. Sedan dess har SCA gjort flera investeringar, som 150 miljoner kronor i nytt avströningsverk, och lamellfabrik som togs i drift 2009.
Gynnas av tsunamin
Anders Nilsson är optimist efter lågkonjunktur och finanskris. Fjolårets produktion av 400 000 kubikmeter trävaror beräknas öka till 420 000 kubikmeter i år. Företaget med 120 anställda omsatte en miljard kronor 2010 och verksamheten är lönsam.
SCA Munksunds sågverk är ett starkt exportinriktat företag med Japan som största exportmarknad, där Anders Nilsson tror att jordbävningskatastrofen kommer att gynna jobben i Munksund.
- Vi ser det inte ännu, men på sikt kommer nog behovet av trävaror att öka, sade han.
Under dagen strömmade det hela tiden in folk som bjöds på kaffe, varmkorv, tårta och guidade turer där bland annat sågaren Ronny Eriksson berättade att anläggningen kan såga 1 000 stockar i timmen. Det blir enligt underhållschef David Engberg en miljon kubikmeter timmer per år.
Många besökare hade tagit med sig sina barn och frågan är om inte Theo Hartman, tre månader, var yngst i gänget. Han bars runt av mamman Karin Petterson.
- Theo blir kanske nästa generation sågverksarbetare i familjen. Både jag och maken Greger arbetar vid SCA Munksundsågen, sade Karin Pettersson som arbetar vid virkestorken.