Iskalla elever vågade i vaken

Vad händer med kroppen om man faller ner i en isvak och hur tar man sig upp igen? I går fick alla elever i årskurs åtta på Pitholmsskolan samt allmänheten chansen att själva testa på känslan av ett iskallt bad. Något tre djärva elever gjorde när PT var på plats.

Eleverna hade starka rep knutna runt midjan.

Eleverna hade starka rep knutna runt midjan.

Foto: Camilla Berglund

munksund 2011-03-26 06:00

Det blåste iskalla vindar och var bara nollgradigt i vatten i den uppsågade vaken i Tjärnen vid Munksunds simhall på fredagsmorgonen.

Från klass 8D på Pitholmsskolan var det till sist tre tappra grabbar som vågade sig ner i kylan påhejade av sina klasskamrater.

Markus Berglund var först i plurret, när badmästaren Jan Öhlund (för att kontrollera om han har sinnesnärvaro) frågade efter hans mobiltelefonummer så kunde han rabbla upp det utan minsta problem: Den riktiga chocken infann sig inte ...

"Inte så farligt"
- Det var kallt fast inte så farligt som jag trodde ändå, menade han efteråt.

Fredrik Lundkvist ville känna lite på vattnet innan med foten, men till sist kastade sig också han ner i den iskalla vaken:

- Nej, det var inte lika kallt som jag trodde, men jag gör inte om det!

Även klasskompisen Robin Eriksson vågade sig ner i plurret och gjorde helt rätt när han även tog några simtag med benen för att enklare komma sig upp på isen igen.

Syftet med övningen är just att under kontrollerade former få känna på hur det känns att hamna i en iskall vak. Detta för att öka förutsättningarna att klara en verklig olycka.

- Tanken är att det här ska uvecklas och kunna erbjudas till alla skolor i kommunen, säger Jan Öhlund, badmästare.

Efter att eleverna fått testa på att hamna i isvaken, var det allmänhetens tur. Det var även möjligt att testa med flytkläder. För den som inte ville vara utomhus, fanns det även ett isflak inne i bassägen som man kunde prova att ta sig upp på.

fakta Bra att veta om man hamnar i isvak

Den som hamnar i iskallt vattnet drabbas ofta av panik och börjar hyperventilera, då stängs struplocket och andningen slutar att fungera. Det är då viktigt att lugna ner sig - då öppnas struplocket igen och man kan andas normalt igen.

Försök att ta dig upp igen åt samma håll som du föll ner. Där har isen hållit, hur det ser ut framåt vet man inte.

Sparka med benen när du försöker häva dig upp på isen igen, så att inte vattnets strömmar/baksug gör att du sugs in under isen.

Om någon har blivit ordentligt nedkyld är det viktigt att inte värma upp den personen för snabbt exempelvis genom en varm dusch. Gör man det kan hjärtat stanna. Man ska istället ta av personen de blöta kläderna och sedan vira in honom/henne i filtar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om