Vinterrusta före avfärd

Ficklampa, snöskyffel, filtar och en flaska fylld med grus. De sakerna gör bilvintern både behagligare och tryggare. Och glöm bara inte bort att rusta själva fordonet för den kalla årstiden.

När du har tvättat bilen kom ihåg att torka av listerna och behandla dem med silikonsprej.

När du har tvättat bilen kom ihåg att torka av listerna och behandla dem med silikonsprej.

Foto: Leo Sellén / TT

Motor2017-11-06 10:54

”Jösses, det har snöat! Och jag som inte har hunnit sätta på vinterdäcken.” Så brukar det låta vid den här tiden varje år. Många blir fullständigt överrumplade av minusgrader och blixthalka.

– På senhösten är det alltid ett gäng bilister som sladdar runt på gator och vägar. De orsakar stopp och andra problem för sina medtrafikanter. Så sätt på vinterdäcken i tid, säger Dan Falconer, motorspecialist hos försäkringsbolaget If.

Vare sig det handlar om dubbade eller dubbfria, kom ihåg att samtidigt med däckbytet kontrollera mönsterdjupet. Lagen säger minst tre millimeter, men mer är att föredra.

Dan Falconer vill gärna lyfta fram ytterligare en sak som gör fordonet säkrare.

– Använd frostskydd i spolarvätskan. Annars fryser vattnet på rutan och ger upphov till dålig sikt. Hela vindrutan ska vara fri från snö och is. Om man håller koll på detta och vinterdäcken får man en bra chans att klara vintern.

Men hur står det till med batteriet? Ett sådant får utstå större påfrestningar vid kyla och måste kanske bytas ut. All modd och sörja kan också få en att längta efter en ren bil. Men tänk efter när åket tvättas vid den här tiden på året, även om det är milt väder.

– Nästa dag kan det vara minusgrader och dörrarna har frusit fast. Torka därför av listerna efter tvätten och behandla dem med silikonsprej. Och olja låsen så att de blir lätta att öppna, säger Falconer.

Framför allt äldre bilars lås bör smörjas innan kylan smäller på.

Därtill finns det ett antal prylar som det är klokt att förvara i bilen. Varningstriangel och isskrapa är givna. Det gäller även reflexväst, startkablar och förbandsväska. Lite grus i en plastflaska är ett effektivt hjälpmedel om man har kört fast.

Och det finns fler saker än så att packa med före avfärd.

– Snöskyffel, ficklampa och filt är att rekommendera. För ett år sedan var Stockholm lamslaget av ett snökaos där folk satt fast i sina bilar hela dagen. En filt gör att man kan hålla sig varm, inte minst om man har kontorsskor och en tunn jacka. Det är inte bara på långturer som man kan köra fast, säger Dan Falconer. (TT)

Checklista

Bilen

Byt till vinterdäck i god tid.

Kolla däckens mönsterdjup och lufttryck. De ska vara minst tre millimeter, men mer är att föredra.

Se till att det finns frostskydd i spolarvätskan.

Kontrollera batteriets skick och byt vid behov.

Olja dörrlåsen och silikonspreja listerna.

Spola gärna bilen undertill för att bli av med vägsalt.

Utrustningen

Varningstriangel

Isskrapa

Snöskyffel

Startkablar

Filt och kanske extrakläder

Reflexväst

Förbandsväska

Ficklampa och extra batterier

Bogserlina

Fixa greppet

Förvara en plastflaska med grus i bilen. Gruset kan ge grepp om man har kört fast men fungerar även i förebyggande syfte. Häll ut lite vid däcken och parkera därefter bilen på gruset. Då kommer du lättare loss, om det fryser till över natten.

Använd gummiskrapa

En vanlig fönsterskrapa fungerar ypperligt när det blir imma på insidan av framrutan. Att försöka dra bort det med en trasa hjälper inte så bra – men det gör gummiskrapan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om