Märkligt nog hängde Sverige inte med. Vi brukar vara duktiga på att lagstifta, men var länge det enda landet i Europa där man fick köra bil och samtidigt använda en handhållen mobil.
Detta skärptes dock år 2013. Det var fortfarande okej att hålla i mobilen men ”endast om det inte inverkade menligt på körningen”. Hur skulle det kunna avgöras?
– Om någon körde vingligt följde polisen efter. Och man var tvungen att se ett samband mellan ett trafikfarligt beteende och användandet av telefonen. Därefter fick polisen vittna i domstol där det ofta blev ord mot ord, konstaterar Hans Lippens, presstalesperson för Polisregion Väst.
Från och med den 1 februari i år är det emellertid förbjudet att hålla i en mobiltelefon under körning. Polisen gör dock inga regelmässiga kontroller och lagen verkar inte ha haft någon större avskräckande effekt.
Enligt åklagarmyndigheten åkte 595 förare fast till och med maj månad, varav 391 åtalades. De flesta dömdes till 1 500 kronor i böter. Vid grövre förseelser, som när mobilanvändandet leder till en trafikolycka, kan det bli dyrare.
Däremot har formuleringen i lagen ett kryphål. Om man installerar en mobilhållare har man inte telefonen i handen – och får alltså lov att greja med den. Såvida det inte påverkar körningen på ett negativt sätt.
Är inte lagen lite tandlös?
– Det hade varit lättare om det var förbjudet att pilla med mobilen över huvudtaget. Många som blir stoppade med telefonen i handen skyller på att de precis skulle koppla in den, säger Hans Lippens.
Men självfallet handlar förbudet om att minska riskerna på vägarna. Om att sikta mot nollvisionen och bryta folks beteenden. Få dem att fokusera på körningen. Enligt Transportstyrelsen är telefonerna inblandade i runt 100 trafikolyckor per år.
– Vi hoppas att olycksstatistiken kommer att påverkas positivt. Att polisen får färre inkommande samtal om att folk kör omkring med mobilen i handen, säger Hans Lippens. (TT)