Intolerant tolerans?
Ska man rangordna skälen till alla dessa körkortsingripanden så kom medicinska problem och uteblivet läkarintyg på tredje plats med närmare 6 000 fall. Det kanske överraskar någon. Att rattfylleriet kostade nästan
7 000 personer körkortet är däremot inte lika förvånande, även om det är skrämmande. Men att över 19 000 svenska körkort maldes ner i Vägverkets dokumentförstörare på grund av fortkörning är trots allt lite förbluffande. Lär vi oss aldrig?
För tio år sen var det ungefär
15 000 bilister som förlorade körkortet av just det skälet. Blir vår respekt för regelverken i trafiken således bara sämre och sämre eller är det polisens arbete på vägarna som blir bättre och bättre?
Nu vill Rikspolisstyrelsen i alla fall att ännu fler ska åka fast för fortkörning och att därmed ännu fler ska bli av med sina körkort. För nu gäller plötsligt lägre toleransgränser. Den som kör mer än 6 km/t för fort ska rapporteras.
Frågan är bara om det gäller enbart på papperet eller också i verkligheten? Många trafikpoliser ställer sig nämligen skeptiska till att jobba med så här små toleransgränser eftersom de då i princip tvingas stoppa varenda bil. Risken finns att trafikanterna känner sig trakasserade och att man åter får en hätsk debatt om hur polisen använder sina begränsade resurser. Och ett polisarbete som inte har acceptans hos en majoritet av medborgarna är dömt att misslyckas.
Å andra sidan, varför ska vi använda oss av toleransgränser just när det gäller trafikbrott? Ingen skulle väl acceptera en bankrånare för att han stjäl bara lite grand? Och vem skulle låta sommarstugetjuven löpa för att han snor enbart den halvtomma spargrisen och inte den nya storbildsteven?
Så vilken annan brottslighet än trafikbrott skulle kunna omgärdas av toleransgränser?
Hur som helst kommer polisens tuffare attityd mot trafikanter med fel attityd att resultera i massor av nya körkortsingripanden. Fler poliskontroller kompletteras ju snart också av 700 nya fartkameror.
Lägre fart räddar liv. Det är ingen tvekan om det. Men kanske borde man ägna mer kraft och större resurser åt att ändra attityderna i trafiken och få dem som vistas där att förstå varför våra regelverk ser ut som de gör, och varför vi kan överleva en krock i exempelvis 70 km/t men inte i 75 km/t.
Frågan är om den förståelsen uppnås med enbart sänkta toleransgränser?
Och tänk om det istället får omvänd effekt...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!