När Volvo XC90 lanserades 2002 var situationen snarare den omvända. Bilen fanns i princip klar sedan många år men Volvo ville helst slippa att sätta den i produktion.
Den passade helt enkelt inte in i märkets säkerhetsprofil.
Olycksstatistiken från USA var en ruskig läsning - 11 000 människor omkom årligen enbart i olyckor med stadsjeepar.
Volvo tvingades till slut ge efter för påtryckningarna från de amerikanska återförsäljarna och XC90 blev nästan över en natt företagets i särklass största försäljningsframgång.
Den godbiten kunde Audi inte låta svensken få vara ensam om. Men för tysken är det nu verkligen fem i tolv.
Större än de andra
Audi Q7 är visserligen byggd på en del arkitektur som är gemensam med VW Touareg och Porsche Cayenne men den är större i nästan allt. 30-35 cm längre, 5 cm bredare och hela 14 cm längre mellan hjulaxlarna. Jämfört med Volvo XC90 är skillnaderna ungefär lika stora.Svensken är dock tre hundra kilogram lättare och i praktiken rymligare på insidan.
Vid en första koll av siffrorna ter det sig märkligt att Audi Q7 inte ger mer svängrum till de åkande trots det väldiga formatet. Men förklaringen ligger förstås i grundkonceptet: Volvo-motorn står på tvären medan Audi har en längsmonterad motor.
Så sju åkande i Audi Q7 har lika dåligt utrymme som i Volvo XC90. Därför är det lite märkligt att den svenske importören bara säljer sjusitsiga Q7-bilar. Hur finurligt den bakre stolsraden än är konstruerad så är åkkomforten urusel och då borde man också kunna välja bort den utrustningen. Egentligen är det bara fyra som åker bekvämt i denna koloss till bil.
Dyra grejer
Men på förarplats färdas man utmärkt och ståndsmässigt i Audi Q7 och det mesta på insidan känner man igen från Audi A6. Även det stökiga MMI-systemet som styr i princip allt från chassisättning till val av radiokanaler.Bilen säljs med två motoralternativ i Sverige; en 4,2-liters bensindriven V8:a på 350 hk och en 3,0-liters V6-diesel på 233 hk. Och det är inte helt överraskande dieseln som är den mäktigaste maskinen. Den är dessutom 130 000 kronor billigare.
Men den slanten kan man lätt spendera på lite extrautrustning.
Enbart luftfjädringen i vår provbil kostar 30 000 kronor och till detta kommer adaptiva strålkastare (12 000 kr), 20-tumshjul
(27 500 kr), filbytesassistent som varnar för fordon i "döda vinkeln" (6 500 kr), navigationssystem (26 000 kr), parkeringssystem med radar och kamera (9 900 kr), elektriskt ställbara stolar fram (18 000 kr) och mycket, mycket annat.
Däremot ingår den 6-stegade automatväxellådan i grundpriset och den trivs förträffligt i kombination med den här vridstarka dieselmotorn.
Och Audis fyrhjulsdrivningssystem med Torsen-differential är fortfarande konkurrensdugligt.
Nackdelen är möjligen att man alltid har drivning på alla fyra hjulen vilket påverkar bränsleförbrukningen negativt.
Q7 drar drygt två deciliter mera diesel per mil än XC90 D5. Som visserligen inte är lika stark men ändå.
Efterfrågan på den här kolossen är stor, speciellt i USA, men det känns ändå som om Audi Q7 är framtvingad under galgen och att den är lite otidsenlig redan från början.