Moskoselsföretagare överväger flytt i protest

När kommunfullmäktige i Arvidsjaur i förrgår beslutade att lägga ner högstadiet i Moskosel och Glommersträsk kan det också få till följd att Moskosels största företag Eklunds åkeri väljer att lämna byn.- Blir det så gör vi det i första hand för barnens skull, säger makarna Ingrid och Anders Eklund som äger det åkeri som förfogar över elva timmerlastbilar och har 33 årsanställda.

Åkeriägare Anders Eklund överväger att flytta sin stora åkeriverksamhet från Moskosel till  Piteå som en följd av den beslutade högstadienedläggningen i Moskosel.

Åkeriägare Anders Eklund överväger att flytta sin stora åkeriverksamhet från Moskosel till Piteå som en följd av den beslutade högstadienedläggningen i Moskosel.

Foto:

MOSKOSEL2008-12-03 06:00
Företagarparet Anders och Ingrid Eklund är som många andra innevånare i inlandsbyarna Moskosel och Glommersträsk mycket besvikna över att servicen nu försämras ytterligare i och med att byns skolor nästa läsår kommer att förlora sin högstadieundervisning.
-Vi har ett barn som drabbas redan till hösten och dessutom ytterligare två som ganska snart kommer att tvingas till daglig pendling till Arvidsjaur om vi bor kvar här i Moskosel, säger makarna Eklund som tycker att politikernas beslut om nedläggning är ett stort svek mot byarna Moskosel och Glommers.
De är också övertygade att kommunen inte kommer att spara några pengar att tala om genom att lägga ner högstadieundervisningen i de två byaskolorna.
Större klasser oroar
-Allt talar nu för att det förutom längre skoldagar även kommer att bli större klasser i Arvidsjaur, vilket vi som föräldrar inte tycker känns bra sett ur barnens synpunkt, säger de som grundargument för sitt övervägande att lämna Moskosel.
Om en flytt blir verklighet så kommer det sannolikt enligt Anders Eklund att innebära att Eklunds åkeri AB framöver får Piteå som huvudort.
-Det ligger närmast till hands men vad detta i så fall kan innebära i eventuella förändringar i företagets volym är det förstås i dagsläget omöjligt att sia om. Men självklart kommer en flytt av verksamheten att innebära en hel del minskade skatteintäkter för
Arvidsjaur som kommun , säger den besvikne åkeriägaren i Moskosel som i dagsläget inte heller vill sia om när en eventuell flyttning blir verkställd.
Grahn också kritisk
PT har även talat med Moskosels näst största företagare Bengt Grahn, ägare till Tentipi AB
(tidigare känt som Moskoselskåtan) med tio anställda i tillverkningsfabriken i Moskosel men som också har verksamhet i Sunne och dessutom numera även i ganska stor omfattning i Kina.
Även Grahn är mycket kritisk till skolnedläggningen i sin hemby.
-Ett väldigt konstigt beslut. Det känns inte bra och är ett hårt slag mot vår by som redan innan det här tappat nästan all service, säger Grahn, som också han har barn som framöver riskerar att bli långpendlande högstadieelever.
Finns möjligen risken att även du kan överväga att flytta din verksamhet från Moskosel?
-Nja, inte i dagsläget i alla fall. Men vi planerar hela tiden vår verksamhet och på sikt kan jag förstås inte utesluta att det kan bli förändringar i produktionen också här hemma , säger han.
FAKTA Eklunds åkeri i Moskosel
Anders Eklund startade företaget 1998. Företaget ägnar sig uteslutande åt timmertransporter och kör huvudsakligen åt Sveaskog.
Antal anställda: 33 årsanställda
Antal lastbilar: Elva
Omsättning i fjol: Knappt 50 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om