Moskosel befarar beslut på felaktiga grunder

Framtiden för högstadieskolan i Moskosel är oviss.Nu fruktar skolpersonal, föräldrar och bybor att ett eventuellt beslutom nedläggning kan komma att grundas på felaktiga uppgifter.

Vad händer med högstadiet på Klockarbackeskolan  när bun i Arvidsjaur ska spara pengar?

Vad händer med högstadiet på Klockarbackeskolan när bun i Arvidsjaur ska spara pengar?

Foto: Göran Westerlund

MOSKOSEL2008-05-08 06:00
Barn- och ungdomsnämnden i Arvidsjaur jagar, som tidigare nämnts, kostnader och i dagarna slutförs en utredning om hur besparingarna kan gå till.
Sannolikt har utredaren tittat på högstadieskolorna i Moskosel och Glommersträsk.
- Nedläggning av högstadiet här har varit på gång länge, sjutton år är det visst. Under de tio år jag har jobbat här har det mer eller mindre konstant varit aktuellt, säger läraren Marja Lundmark.
Om det blir något beslut denna gång har vi inte sett än, men skolpersonal och bybor har funnit brister i det faktaunderlag som den utomstående utredaren Inger Ingesson fått att arbeta med. Det gäller bland annat uppgifter om personaltätheten på högstadiet.
- Det som är utlämnat till utredaren säger att vi har 15,67 tjänster per 100 elever här i Moskosel och att det är 8,46 lärare per 100 elever på Fridhemsskolan. Men enligt underlag från skolkontoret som föräldrarådet begärt och fått från skolkontoret har vi i Moskosel 14,29 lärare per 100 elever, alltså mindre än i den beslutade mallen, medan Fridhemsskolan har 10,53 lärare per 100 elever, säger Marja.
Föräldrarådet har också synpunkter på att eleverna, vid en flytt till Arvidsjaur, på grund av att restiden med skolskjuts kommer de att få långa skoldagar. Omkring tre och en halv timme längre än de nuvarande, enligt föräldrarådets beräkningar.
"Blir ingen besparing"
- Eleverna härifrån kommer ju inte att ha någonstans att ta vägen när de ska vänta på att klockan blir fyra och bussen ska gå. De ska väl inte behöva driva på samhället under den tiden, det kommer att behöva anställas personal för att ta hand om dem då. Och vad kostar det? Vi tror inte att det blir någon besparing att flytta in högstadiet till Arvidsjaur, säger Marja.
Längre skoldagar innebär också mindre ork och tid för fritid, konstaterar föräldrarådet. Och att samla samtliga kommunens högstadieelever i Arvidsjaur leder till större klasser, med kanske över 30 elever.
- En fördel med en liten skola som vår är att här blir du sedd. Vår skola har också en natur- och kulturprofil och vi har äventyrspedagogik, säger Marja.
Klockarbackeskolans personal pekar på att skolan inte gått fri från besparingar.
- Vi har inte längre några elevassistenter, personalstyrkan har minskats. Det är inte bara i Arvidsjaur som det sparas, ett tag var alla utom två av lärarna här i Moskosel varslade.
Marja Lundmark skickar en hälsning till de socialdemokratiska politikerna:
- Ett av socialdemokraternas vallöften var att byaskolorna skulle vara kvar. Vi hoppas att de håller vad de lovat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om