Lämnade London för Moskosel

Linda Remahl och Goncalo Marques har gjort som de beskriver ett modigt steg i ny riktning. De har flyttat från London för att starta en konstnärlig och företagsinriktad verksamhet i den nedlagda skolan i Moskosel.

Goncalo Marques har en stark tro på att locka internationella gäster till Moskosel.

Goncalo Marques har en stark tro på att locka internationella gäster till Moskosel.

Foto: Tommy Norin

MOSKOSEL2018-12-21 12:21

Linda Remahl och partnern Goncalo Marques är personer som valt helt olika inriktningar i livet. Han är från Portugal. År 2005 valde han att flytta därifrån för att studera till elektroingenjör vid universitet i Brighton. Efter det kom han att arbeta som quality manager vid Rolls Royce Motor Cars i Goodwood.

Linda Remahl är född och uppvuxen i Göteborg (men med rötterna i Arvidsjaur). Hon kom tidigt att intressera sig för dans och det ägnade hon sig åt i gymnasiet. Efter det blev det dansutbildning vid universitet i London. Den avslutades 2002.

Efter det kom hon att arbeta som frilansande dansös och koreograf. Hon blev kvar i London i nästan 17 år.

Paret möttes vid en dansföreställning i Brighton. Goncalo Marques fastnade för den dansanta kvinnan på scen.

– Vi började prata och såg möjligheten att arbeta tillsammans. Koppla ihop mitt ingenjörskunnande med hennes konstnärliga verksamhet och vi ville hitta en plats för det, säger Goncalo Marques.

Första steget blev att köpa byaskolan i Lomträsk utanför Arvidsjaur. Där startade paret aktiviteter som internationell dansfestival och konstnärliga workshops.

De såg dock ganska snabbt att de behövde utveckla verksamheten i större lokaler och när Arvidsjaurs kommun annonserade ut skolan i Moskosel som stängdes 2010 fick de köpa den för en krona under våren.

Före det hade de haft kontakt med arkitekten Gert Wingårdh i Göteborg. Han tog fram skisser på dels ett teaterhus, dels små stugor.

– Vi beslöt att satsa på skolan, men idén om att bygga Gert Wingårdhs stugor finns kvar, säger Linda Remahl.

Tillsammans har paret idén att skapa en kreativ, innovativ och hållbar miljö för bland annat konstnärer, företag och för de cirka 200 invånarna i Moskosel.

Verksamheten bedrivs i deras nybildade bolag Northern Sustainable Futures.

Hittills har de investerat två miljoner kronor i skolan. Klassrum kommer att blir hotellrum. Slöjdsalar och andra klassrum ska formas till ateljéer och konferensutrymmen.

– Detta ska vara en miljö där idéer kan växa, säger Goncalo Marques.

Han och Linda Remahl har ambitionen att vända sig till en global marknad. De ser möjligheter eftersom de ser ett behov på världsmarknaden av en anläggning i Moskosel och har fått förfrågningar från gäster som vill komma.

Men frågan är om de inte saknar pulsen i London. De har flyttat till en avlägsen ort där temperaturen visar på minus 26 grader när NA är på besök.

– Det är det som är attraktivt. Att verksamheten ligger där den ligger med närheten till naturen, säger Goncalo Marques.

Paret lyfter fram att huset ska rymma ett brett utbud av aktiviteter för kulturskapare, företag och publik där de vill samarbeta med lokala upplevelseföretag.

– Som exempel kan ett internationellt seminarium för företag avslutas med en konsert eller föreställning på kvällen, säger Linda Remahl.

– Vi vill bidra till en både konstnärlig och företagsinriktad tillväxt, säger Goncalo Marques.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om