De senaste två månaderna har det varit tyst kring eventuella vargar i länet. Inga bevis på att några vargar vistats i eller uppehåller sig i länet har inkommit till länsstyrelsen och de individer som konstaterats tidigare har inte synts till.
Alexander Winiger, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen, säger att man inte har några färska uppslag att jobba med. Den senaste DNA-kollen som gjordes på misstänkt spillning blev en missräkning.
– Vi bedömde spillningen som att den kunde komma från varg men resultatet var räv. Antingen var det en räv eller så var det en räv som kissat på ett annat djurs spillning, säger han.
I januari sköts den så kallade Abmovaratj-vargen i Västerbotten. Enligt Alexander Winiger var det en genetiskt viktig varg då den kom från den finsk-ryska populationen. Han vill dock inte kommentera beslutet att skjuta den.
– Nej jag kan inte svara på den frågan. Platsen där den sköts tillhör inte mitt område så det var ett ärende för länsstyrelsen i Västerbotten.
Då det gäller rovdjursobservationer i Norrbotten säger Alexander Winiger att allt fler använder sig av appen Skandobs där observationer av de stora rovdjuren varg, lodjur, björn och järv kan lämnas.
– Vi är tacksamma för de observationer som kommer in och bedömer vi att observationen är tillförlitlig följer vi upp den. Då det gäller spårning av varg ligger det lite på is just nu. Det är väldigt svårt att spåra varg på barmark.