Den digitala lanthandeln var efterlängtad bland Moskoselborna som innan butiken öppnade hade många mil till närmaste mataffär. Butiken drivs av föreningen Moskosels framtid där Eva Granström och Britt-Inger Lindgren arbetar ideellt. De tycker att året gått fort.
– Jag fattar inte vart tiden har tagit vägen. Vi har ju i princip bott här jag och Britt-Inger, men sedan i somras arbetar vi varannan vecka, säger Eva Granström.
Att den digitala lanthandeln är populär och uppskattad visar också statistiken. Två veckor innan årsdagen var det 1 872 unika användare som loggat in i butiken.
– Om man räknar bort turismen så ligger vi ändå på nästan 1 000 användare. Det är en jättebra siffra med tanke på att vi bara är 160 invånare i byn, säger Anna Lindgren som arbetar som kommunikatör i föreningen.
Det är kunderna som önskat utbudet av varor och i dagsläget finns över 700 artiklar i sortimentet. Efter årsskiftet ska föreningen söka ett investeringsbidrag från Länsstyrelsen för att kunna bygga ut. Längs kortsidan vill de öka butiksdelen med 100 kvadratmeter.
– Det är för att vi ska få mer ytor. Det är inte säkert att det blir fler artiklar men lokalen blir luftigare och så får vi personalrum och kontor i anslutning till butiken. Nu har vi kontoret i andra delen av byggnaden och måste springa fram och tillbaka genom fiket, säger Britt-Inger Lindgren.
De har anställt en kock som börjar i februari. Då är planen att Eva Granström och Britt-Inger Lindgren ska lämna över butiksjobbet till Elaine Karlsson som i dag jobbar i köket. Även om butiken är obemannad är det mycket jobb för att sköta driften.
Anders Granberg bor i Akkajaur och handlade när tidningen var på plats.
– Tidigare fick vi åka 8,5 mil till Arvidsjaur för att handla. Det här är helt super och det sparar många mil i bilen, säger han.
Just den här dagen var han ute efter gulsåpa och eftersom det vankades ärtsoppa stod också sidfläsk på inköpslistan.
– Butiken är mycket uppskattad, att ha en affär så nära är mycket fördelaktigt. Jag tankar här också och då brukar jag passa på att handla lite smått och gott. Jag tror att det här blev mer succé än vad de trodde från början, säger han.
Flera varianter av digitala butiker har startat runt om i länet och föreningen har haft besökare som vill veta mer om konceptet.
– Jag är med på möten runt om och Moskosel tas alltid upp som ett väldigt bra exempel. Det är spännande för då ser man hur mycket det har spridit sig och att folk är intresserade, säger Anna Lindgren.
Eftersom butiken är obemannad och öppen dygnet runt krävs det att man loggar in via bank-id och QR-kod eller genom att kvittera ut en tagg.
– Den äldsta som har loggat in med bank-id är 94 år. Det är ganska fantastiskt. Många var rädda för tekniken till en början och tyckte att det digitala var skrämmande men det var ju ingenting, säger Anna Lindgren.
Lanthandeln drivs med hjälp av Digiby, Digitala tjänster i byar, och i projektet ska man framöver även testa att logga in med bank-id från nordiska länder.
Föreningen är också ombud för Systembolaget, Apoteket och Bussgods och i Navet finns det också mötesplats och kafé.
– Det är mycket runt om i byn som har förändrats tack vare Navet. Framtidstron har blivit mycket större och man ser att aktiviteten och lusten att göra saker bland föreningarna har ökat. Det är roligt att det händer saker och att folk tar initiativ, säger Anna Lindgren.