Johan från Kopparnäs slog sig ner i amerikanska Mora

När bondsonen Johan Viktor Utterström från Kopparnäs, Norrfjärden, i slutet av 1800-talet begav sig iväg till USA, för att sedan slå sig ner i "svenskstaden" Mora i Minnesota, kunde han väl aldrig drömma om att den nya bostadsorten en gång skulle bli världsberömt för sitt Vasalopp.

Nu har affischerna för nästa års Vasalopp i Mora börjat pryda affärer och officiella inrättningar.Huvudloppet är 58 km och körs i fri stil. Väl preparerade spår för klassisk åkning. Masstart gäller.  Andra lopp man kan välja och som körs samma dag är 42 km klassiskt och 35 eller 13 km fri stil.

Nu har affischerna för nästa års Vasalopp i Mora börjat pryda affärer och officiella inrättningar.Huvudloppet är 58 km och körs i fri stil. Väl preparerade spår för klassisk åkning. Masstart gäller. Andra lopp man kan välja och som körs samma dag är 42 km klassiskt och 35 eller 13 km fri stil.

Foto: Robert Lundberg

MORA2008-09-24 06:00
Johan Viktor Utterström lämnade Pitebygden 1886. Han slog sig ganska snart ner i Mora, Minnesota, som bara något år före fått sitt officiella namn efter Tomt Israel Israelsson, vilken med sin familj utvandrade från Mora och Vinäs i Dalarna år 1871.
Det berättas att när järnvägen drogs genom området det var många dalmasar sysselsatta i bygget. En dag mötte postmästaren en av dalmasarna och undrade vad Mora, som fanns antecknat på breven från USA till Sverige, betydde. Han fick då till svar att det stod för den vackraste platsen i hela Sverige. Postmästaren bestämde sig därför 1882 att en av stationerna efter järnvägslinjen skulle få namnet Mora.
Ändrade sitt namn
Efternamnet Utterström blev svårt att uttala för amerikanarna. Han beslutade sig då att kapa efternamnet till Strom. Förnamnet ändrades från Johan till John.
- Det var först under 1970-
talet vi fick veta mer om släktens bakgrund, att familjenamnet var Utterström och att de kom från Pitebygden. Min mans faster,
Esther Strom, hade fått veta mera efter ett besök i Piteå. Nu finns ingen av de gamla längre med oss, och som kan ge oss en djupare bakgrund. Det kom för sent, berättar Pat Strom som tillsammans med sin man Robert bor i Mora.
Robert Strom är barnbarn till Johan Utterström från Kopparnäs. Det finns ett flertal ättlingar till Utterström kvar i Minnesota.
Det finns också en annan gren av samma släkt Utterström i USA, närmare bestämt i Texas, som bytt efternamn till Robin.
Av tillgängliga uppgifter framgår att John Strom avled i oktober 1938. Hans maka Lena ( Paulina), född 1862, dog 1932. Esther Strom, född 1894, som var den av barnen till John som besökte Piteå, avled 1976. I familjegraven vilar dessutom sonen Walter ( 1900-1972), sonen Clarence (1902-1980) samt Allen David Strom (1977-1986).
I dag bor drygt 3 000 personer i Mora, Minnesota, där en jättelik dalahäst, åtta meter hög, i glasfibermaterial står vid infarten, något av stadens ansikte i världen. Här finns även en 12 meter hög kopia av klockstapeln och en bronsstaty föreställande en kranskulla. I före detta järnvägsstationen är Vasaloppets högkvarter inrymt och där finns även museum. I en park, Vasaloppsparken, står en staty i naturlig storlek av en skidlöpare och påminner i stilen om Sixten Jernberg. I parken finns även en minnessten över vänortsförbindelserna med Mora i Sverige.
Kranskulla och
Gustav Vasa
I stadens centrum finns en sex meter hög Moraklocka. Stadens vänort är för övrigt Mora i Sverige. En vänortsförbindelse som knöts 1972, efter önskemål från borgmästaren i amerikanska Mora.
Samtidigt gjordes en framställning till IFK Mora att få använda Vasaloppet för en skidtävling, vilken första gången skulle arran-
geras 1973. Skidtävlingen har sedan blivit årligen återkommande och genomförs i februari månad. Bortåt 3 000 personer brukar delta i det amerikanska Vasaloppet Tävlingen är indelad i fyra olika distanser. Huvudloppet är 58 kilometer och körs i fri stil. Massstart gäller. Andra lopp man kan välja och som körs samma dag är 42 km klassiskt och 35 eller 13 km fri stil. Vasaloppet i Minnesota är det näst största långloppet på skidor. Efter spåret finns sex vätskekontroller och spåren går i en bygd som är fylld av minnen och anknytningar till svenska och andra europeiska immigranter, som kom till USA för mer än 100 år sedan.
Där finns kranskulla och Gustav Vasa. Prisceremonin efter loppet är omfattande. Dalahästar delades ut till de tre främsta i varje klass. Ett pris är också en resa till Mora i Sverige och Vasaloppet.
När Svenskarnas dag årligen, fjärde söndagen i juni, firas i Minneapolis, Minnesota, delas dessutom "Mora Nisse priset" ut till vinnaren av Vasaloppet.
Förutom Vasaloppet anordnas årligen i Mora kanottävlingen Snake River Canoe Race, maratonloppet Mora Half-Marathon och cykeltävlingen Mora Bicycle Tour.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om