Fick skolskjuts efter kommunal miss

En miss gjorde att Älvsbyns kommun inte överklagade Felicia Lagerskogs skolskjuts till kammarrätten. Föräldrarna hade bara tur när dottern fick igenom sin ansökan.– Istället för att tänka på barnens säkerhet söker de vinklingar för att spara pengar, säger Anette Lagerskog.

Föräldrarna trodde att Felicia Lagerskog skulle få skolskjuts när busskuren stod 2,5 kilometer från huset i Mjövattnet.

Föräldrarna trodde att Felicia Lagerskog skulle få skolskjuts när busskuren stod 2,5 kilometer från huset i Mjövattnet.

Foto: Joel Gustafsson

MJÖVATTNET2015-08-18 04:57

För fem år sedan flyttade Anette Lagerskog och Mikael Eriksson till Mjövattnet, nära Krokträsk utanför Älvsbyn. Innan deras dotter Felicia skulle börja förskoleklass 2011 ansökte familjen om kostnadsfri skolskjuts till och från hemmet.

– Vi hade läst att kommunen beviljade skolskjuts om det var längre än två kilometer till busshållplatsen. Eftersom vår busskur stod 2,5 kilometer från huset trodde vi att det skulle gå igenom, säger Anette Lagerskog.

Ny påstigningsplats

Men istället för att bevilja ansökan grävde kommunen ned en stolpe och skapade en ny upphämtningsplats på andra sidan Brännbergsvägen, drygt 1,7 kilometer från hemmet.

På det viset uppfyllde Felicia Lagerskog inte längre kriterierna.

– Det kändes jättemärkligt, fult och konstruerat, säger Anette Lagerskog.

Björnrik väg

Eftersom föräldrarna inte fick information om att beslutet gick att överklaga har de sedan dess kört Felicia till skolan. Att låta flickan gå 1,7 kilometer längs en mörk och kurvig grusväg har aldrig varit ett alternativ.

– Det finns ingen belysning så om vintern blir det kolsvart. Vi har också sett björn efter vägen flera gånger, säger Anette Lagerskog.

Rätt till skolskjuts

Det var först när Alva Lindkvist fick rätt i kammarrätten som föräldrarna insåg att frågan gick att driva vidare. Innan Felicia Lagerskog, nio år, skulle börja fjärde klass lämnade hon in en ansökan som kommunen avslog med hänvisning till upphämtningsplatsen. Beslutet överklagades och den 18 juni kom domen.

"Förvaltningsrätten anser utifrån väg- och trafikförhållanden samt Felicia Lagerskogs låga ålder att sträckan mellan hennes hem och upphämtningsplatsen inte är tillräckligt säker för henne att färdas på ensam".

Helhetsbedömning

Enligt domstolen kan inte kommunen avslå en ansökan om skolskjuts bara på grund av att eleven bor närmare upphämtningsplatsen än vad de kommunala riktlinjerna tillåter. Vägens trafikfarlighet och elevens mognad måste och vägas in i bedömningen.

– Vi är jättenöjda över förvaltningsrättens beslut. Däremot tycker jag inte att man ska behöva lägga ned så mycket tid och energi på något som borde vara självklart från början, säger Anette Lagerskog.

"Känns tråkigt"

Det var nära att Felicia Lagerskogs skolskjuts drogs i långbänk på samma sätt som Alva Lindkvists gjorde förra året och troligtvis i år också. Kommunen överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten, men överklagan avvisades då den kom in en vecka för sent.

– Vi hade bara tur att kommunen missade det, säger Anette Lagerskog.

Enligt henne känns det som att Älvsbyns kommun satt i system att avslå elevernas ansökan varje år tills föräldrarna tröttnar.

– Det känns jättetråkigt att hela tiden behöva strida och bli ifrågasatt.

Vad kommer att hända nu?

– Vi har ingen aning. Helst skulle vi vilja att taxi hämtade Felicia vid huset men om det inte går måste vi träffa en överrenskommelse med kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om