Fullt upp bland fyrfota patienter
En katthona kommer in för akut kejsarsnitt, en tik måste snabbt opereras för livmoderinflammation, alla stolar är upptagna i väntrummet och i lunchrummet skrivs journaler, tas labbtester och kollas röntgenbilder. Det är fullt upp för personalen på Djurkliniken - precis som vanligt.
Även för djurägarna blir det stora förbättringar när lokalerna växer från 200 till 2 000 kvadratmeter efter årsskiftet.
Foto: Björn Lindberg
Trots trångboddheten och stressen är stämningen god och många skratt, funderingar och djurmedicinska resonemang utbyts kring det ovala vita matbordet där även ritningarna över de nya lokalerna i gamla ABF-huset just nu ligger framme.
"Det sista steget"
Att alla ser fram emot den kommande flytten till betydligt större lokaler och möjligheter är uppenbart. Åsa Bergdahl, som äger Djurkliniken tillsammans med sin man Ingemar, beskriver den kommande flytten som "det sista steget". Mycket har hänt sedan praktiken startade i liten skala i hemmet för snart 30 år sedan.
Roligt jobb
- Det är fortfarande ett roligt jobb som man längtar till varje dag, säger Åsa som just bistått Ingemar vid en ögonoperation på en liten sockersöt svart cockerspanielvalp som snart kommer att vakna till i hennes famn. För en djurvän är det lätt att förstå att hon längtar till jobbet.
Nödvändiga väntetider
I det lilla väntrummet fylls stolarna snabbt och den stundande flytten kommer säkerligen att uppskattas även av djurägarna.
- Det kan bli ganska långa väntetider ibland eftersom akuta operationer alltid måste gå före och man vet aldrig när det händer, konstaterar Åsa och just denna dag är inget undantag. Katthonan Vega av rasen brittiskt korthår har precis förlösts med akut kejsarsnitt och i en liten balja på en värmedyna ligger två små ynkliga kryp. I buren på uppvaket, placerat i hallen mellan operationsrummet och lunchrummet, ligger Vega och vilar ut.
Ingen lunch
Veterinären Fredrik Ödahl väntar på ett ledigt rum med vaccinationssprutorna och chipmärkningsutrustningen redo. En valpkull ska besiktigas och sedan måste han snabbt ta sig an en tik som kommit in med misstänkt livmoderinflammation och troligen måste akutopereras.
- Det blir nog inte så mycket lunch för mig i dag, konstaterar Fredrik med ett leende som avslöjar att uteblivna lunchraster är något som följer med yrket. Djuren kommer alltid i första hand.
Uppskattad rådgivning
Gunilla Berglund är Djurklinikens ansikte utåt, eller snarare röst utåt. Det är hon som svarar i telefonen, som ger råd och bokar in.
- Det är mig veterinärerna blir sura på när jag bokar in för kort tid, skrattar hon. Men med 20 års erfarenhet blir det oftast rätt och de som ringer är glada och tacksamma över rådgivningen de får som många gånger sparar in kostnaden för ett veterinärbesök.
Förmiddagsruschen är över på kliniken och medan veterinär Fredrik och en av djursjukvårdarna opererar livmoderinflammationen kan övriga unna sig en lunchrast och en välbehövlig kopp kaffe. Snart drar eftermiddagspasset igång och nya fyrfota patienter strömmar in.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!