Man måste vara en tävlingsinriktad ordmärkare med känsla för trender för att lyckas attrahera sökmotorer som Google. Omkring 20 procent av alla sökningar som sker på Internet är nämligen nya kombinationer av ord. Och det är till stora delar vad sökmotoroptimering handlar om. Att veta, och reda ut, vilka ord människor anger när de söker efter något.
- Man måste hänga med och anpassa sig till kundens förutsättningar, säger Bernt Johansson, Senior SEO-konsult och Head of SEO vid företaget Klikki i Piteå. "SEO" står för "Search Engine Optimization" eller "sökmotoroptimering" på svenska.
Bördig från Lillpite
Johansson kommer ursprungligen från Lillpite, är 34 år gammal och har magisterexamen i data- och systemvetenskap. Han har omnämnts som en av världens bästa sökoptimerare, men själv skyggar han inför berömmet.
- Alla som är duktiga är bra på att anpassa sig och de som påstår sig vara "världsbäst" är det sällan.
Kunskap om
sökbeteenden
När man optimerar hemsidor för sökmotorer, gäller det att veta vilket sökbeteende internetanvändare har. Om någon till exempel letar efter hyrbilar i Piteå kan kombinationer som "hyra bil", "biluthyrning" och "Piteå" vara ord som måste finnas på hemsidan, för att sökmotorerna ska dra slutsatsen att den som söker kan vara intresserad av innehållet i jakten på hyrbilar.
- Vi har också sett att namn på flygplatser förekommer bland sökningarna efter hyrbilar, säger Johansson.
Väger ord
på guldvåg
I sin vardag som konsult arbetar Johansson med att upprätta en åtgärdslista på vad hans kunder, som önskar bli placerade högre upp i Googles sökresultat, ska göra för att internetanvändare snabbare ska hitta just dem.
- Dels handlar det om hur du benämner din webbplats, säger Johansson. Vilka nyckelord använder du i webbplatsens eller företagets namn? Vilka tekniska begränsningar finns i den plattform som webbplatsen bygger på? Och så handlar det om hur många andra, och vilka, som länkar till din webbplats.
Bernt Johansson nämner Wikipedia.org som ett lysande exempel. På hemsidan finns mängder med relevanta sökord och länkar som sökmotorerna uppfattar som betydelsefulla. Därför kommer Wikipedias artiklar ofta högt i träfflistan när användare googlat efter fakta.