Full rulle för morgonpigga bagare

Klockan är halv fem på morgonen, det är mörkt ute och gatorna i staden är än så länge öde. Men i bageriet på Aronsgatan är det liv och rörelse. Här har bagarna Michael Bieri och Andreas Schleiss redan varit igång i ett par timmar.- Som bagare blir det inte så många sovmorgnar, ler Michael och hivar in ännu en bullplåt i ugnen.

Sara Nilsson har extra ansvar för tårtor och andra bakverk. "Men hemma bakar jag nästan aldrig", skrattar hon.

Sara Nilsson har extra ansvar för tårtor och andra bakverk. "Men hemma bakar jag nästan aldrig", skrattar hon.

Foto: Gunnar Westergren

Mitt jobb 2010-03-17 06:00
Michael Bieri kommer från Schweiz men äventyrslusten förde honom till Korpilombolo och kärleken fick honom att stanna i Sverige. I april 2008 kom paret till Piteå och Michael fick jobb på anrika Ekbergs konditori.
Ett drygt år senare erbjöds han att ta över företaget.
Michael är utbildad bagare, konditor och livsmedelstekniker hemma i Schweiz. Han stortrivs med sitt yrkesval.
- Jag tycker om att jobba med livsmedel och har även jobbat som kock, berättar han.
Kreativt yrke
Bagaryrket beskriver han som kreativt.
- Det är roligt att prova göra nya produkter, som vår nya blåbärslängd som har gått jättebra. Men konditorikunder är annars ganska konservativa och vill ha ett visst sortiment, konstaterar han.
- Det finns ju heller ingen anledning att ändra det som fungerar, men en och annan ny bakelse eller nytt bröd blir det ibland, berättar Michael som just är i färd med att baka ett nytt dinkelbröd gjort på surdeg.
Full fart vid fem
I det lilla bageriet i källarvåningen har klockan passerat fem och det har blivit full fart kring alla arbetsytor, degmaskiner, ugnar och jäsugnar. Förutom Michael och Andreas, som också kommer från Schweiz och lärde känna Michael när han utbildade sig till livsmedelstekniker, finns Andreas sambo Alexandra Meister på plats för att paketera och köra ut bröd och bakverk till bensinstationer, butiker och hotell. Sara Nilsson har börjat med dagens beställda tårtor.
Jobba utomlands
Patrik Sundin, 19, har arbetsförlagd utbildning i bageriet och läser teoretiska ämnen en dag i veckan, utbildningen ger den behörighet som krävs för att han ska kunna söka vidare inom bageriyrket.
- På gymnasiet gick jag mediaprogrammet, när det blev dags för praktik ville jag prova på nåt helt annat och fick plats på Kvartersbageriet. Där insåg jag att det var bagare jag ville bli och borde förstås ha gått livsmedelsprogrammet istället, men då var det ju för sent ...
- Det var tur att jag hittade den här möjligheten till arbetsförlagd utbildning, säger Patrik som planerar att utbilda sig vidare i Göteborg eller Kristianstad, som har eftergymnasiala påbyggnadsutbildningar, och därefter jobba utomlands.
- En av fördelarna med yrket är ju att man kan jobba nästan varsomhelst.
Bra för framtiden
Michael tycker det känns bra att kunna ta emot lärlingar.
- Det fungerar jättebra med Patrik och jag hoppas vi kan ta emot fler lärlingar efter honom, det behövs för branschens framtid, menar Michael.
Kanhända är det arbetstiderna som skrämmer många från yrket. För en bagare börjar arbetstiden oftast i ottan.
Michael och Andreas kommer till bageriet redan klockan tre på morgonen. Vid fem-tiden är samtliga på plats i bageriet och först vid 12-13-tiden börjar det vara full dag.
Inga problem
Men ingen av dem säger sig lida av arbetstiderna.
- Nej, det fungerar bra med tidiga morgnar, man får mycket ledig tid på eftermiddagarna istället, konstaterar Sara Nilsson.
Men så många uppesitterkvällar blir det ju inte. Vid nio-tiden på kvällen är det godnatt. Och sovmorgon blir det bara var tredje lördag och på söndagarna för Michael och Andreas.
- Men det är okej, ett eget bageri och konditori är en livsdröm och jag trivs med mitt yrke, säger Michael.
Utbildningsvägar
Gymnasieskolans Livsmedelsprogram.
Gymnasial lärlingsutbildning (finns bara ett fåtal platser i landet).
Bageri- och konditoriutbildning vid någon KOMVUX- eller Lernia-skola.
Företagsförlagd påbyggnadsutbildning (ofta med möjlighet att avlägga gesällprov).
KY-utbildning (eftergymnasial påbyggnadsutbildning som leder till gesällprov, finns på två platser i landet).
Många skolor och företag erbjuder dessutom kurser/utbildningar, Restaurangakademien är ett exempel.
Källa:
SBK, Sveriges bagare och konditorer (www.bageri.se)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om