Åsa Markström älskar sitt arbete på Mogårdens enhet 3A, trots att jobbet som undersköterska är ofta både fysiskt och psykiskt tungt.
- Jag trivs jättebra och för det mesta är det här ett helt perfekt jobb för mig, säger hon.
Hon tillskriver mycket av trivseln den väl fungerande arbetsgruppen som uteslutande består av kvinnor. Problem och oklarheter reds ut direkt. Men det är naturligtvis själva jobbet i sig som utgör stommen i trivseln.
De som flyttar till äldreboendet Mogården kommer oftast hemifrån via lasarettet där de bedömts som färdigbehandlade. Avdelningen har tio boende mellan 64 och 92 år som är mer eller mindre dementa medan andra är multisjuka. För de flesta är det sista anhalten i livet.
Tusenkonstnärer
Undersköterskor jobbar mycket nära de boende. Därför måste man ha ett stort människointresse, tålamod och förmåga att förstå åldringarnas situation. En viktig uppgift är att stödja det friska hos dem. Det innebär att man ska ge dem stöd och uppmuntran att göra det de själva kan klara av.
- Vi måste vara lite av tusenkonstnärer med att pussla, anpassa och avleda. Äldre dementa kan vara riktigt elaka och fula i munnen mot varandra och mot personalen.
Hon berättar att en viktig del i arbetet är att vara stresstålig och ha lätt för att hålla i många trådar samtidigt.
- Här kan en boende vara döende, de anhöriga sitta på rummet och vaka samtidigt som några vandrar i korridoren och ett 80-årskalas pågår i det gemensamma köket. Då gäller det för oss personal att kunna organisera och vara behjälplig "överallt".
Tvätt, strykning, städning ...
Åsa har jobbat 19 år på Mogården, med ett litet avbrott när hon var tjänstledig och jobbade som personlig assistent.
- Och jag som alltid sagt att man bara ska jobba tre år på samma ställe, skrattar hon.
Arbetsdagarna på 3A består inte bara av omsorg om de gamla. Undersköterskejobbet innefattar även tvätt av de boendes kläder, strykning, städning av deras rum, det gemensamma köket och personalrummet. Och inte minst av schemaplanering och att kalla in vikarier.
- Schemat och vikariebiten tar mycket tid. Vi har fem olika skift som ska pusslas ihop och den tiden måste tyvärr tas från omvårdnaden om de gamla.
Döden ständigt närvarande
Döden är ständigt närvarande och en naturlig del av arbetet som undersköterska på ett äldreboende. Åsa Markström berättar att de äldre är betydligt sjukare numera när de kommer till Mogården, än bara för några år sedan.
- I höstas kom en ny boende som bara hann vara här i fyra dagar innan hon avled och då hinner man inte få någon personlig relation. Men en del kan bo här i fem-sex år och då blir det ledsamt när "min tant" dör.
Fascinerande
I april ska de som jobbar på 3A delta i en arbetslagsutveckling. Först blir det besök på en begravningsbyrå i Piteå innan färden går mot Umeå där ett palliativt boende för vård i livets slutskede besöks.
- Man börjar livet som barn, där man behöver hjälp med allt från matning till toalettbesök och ständiga påminnelser om allting. Och man slutar ofta livet på precis samma sätt. Det är fascinerande på något sätt, säger Åsa.