Tages turist-saloon i Rålund blev stor turistattraktion

Nästa år har det gått sex årtionden sedan Tage Andersson tillsammans med hustrun Anna startade upp minnesvärda ”Tages turist-saloon” i Rålund, beläget en dryg mil söder om Arvidsjaur.

Tage Andersson startade upp sin rikskända ”Turist-Saloon” i Rålund år 1965. Här tillsamman med då unge sonen Roland som redan i tidig ålder blev aktivt engagerad i verksamheten. Vid endast nio års ålder spelade sonen trummor i Tages egna vildmarksorkester.

Tage Andersson startade upp sin rikskända ”Turist-Saloon” i Rålund år 1965. Här tillsamman med då unge sonen Roland som redan i tidig ålder blev aktivt engagerad i verksamheten. Vid endast nio års ålder spelade sonen trummor i Tages egna vildmarksorkester.

Foto: Privat

Minnen från förr2024-09-09 09:42

Under såväl 1960-talet, -70-talet, -80-talet, samt en bit in på 90-talet var den lilla danslogen med sin omtalade ”tryckkammare” en turistattraktion som både dansanta i närområdet och även långväga ifrån kom att vallfärda till.

Året var 1965 när dåvarande skogsarbetare Tage Andersson, som fram till dess försörjt sig på just skogsarbete, valde att byta bana från timmerhuggning till att bli saloon-ägare.

På egen hand rev och flyttade Andersson en timrad loge samt några likaledes timrade lador till den egna gården i Rålund för att där timra upp dem igen som blivande dansloge, serveringskiosk och turistshop.

Hela familjen Andersson blev involverade i det lilla familjeföretaget, det vill säga förutom Tage även hustrun Anna och de tre barnen Haidie, Roland och Erika.

Ganska snart blev satsningen en braksuccé. Folk i alla åldrar började efterhand i stora skaror strömma till för att ta sig en svängom i sommarinnestället ”Tages Saloon”. Till en början till Tages egna dragspelstoner och lite senare av bandet ”Tages Vildmarksgäng” där dåtida lokala spelemän som Ivan Holmberg, Moskosel samt bröderna Mats och Rune Lundberg från Södra Sandträsk kom att ingå. Efterhand tillkom även välkända yngre musikanter som Kjell Andersson, Karl-Erik Stenlund samt Tages egna son Roland Andersson.

undefined
Många dansanta damer och herrar har genom tagit sig en svängom i saloonens ”tryckkammaren” till tonerna av denne mans dragspel. (Arkivbild)

Eftersom saloonen låg alldeles invid riksväg 95 så kom också under dagtid mängder av bilburna (oftast med husvagn) att stanna till för att uppleva den saloons-atmosfär som förutom danskvällarna även innefattade bland annat försäljning av snidade träfigurer och uteservering.

Sonen Roland Andersson skulle tidigt i livet komma att bli aktivt engagerad i familjeföretagets verksamhet. Och då handlade det inte bara om försäljning av kaffe och våfflor som var Rålunds kännemärke den första tiden. Roland kom nämligen mycket snabbt även att bli en mångårig aktiv orkestermedlem som med bravur trakterade bland annat dragspel, orgel och elbas.

– Jag var bara åtta år när jag började hjälpa till i saloonen och bara nio år när pappa sökte dispens så att jag kunde börja spela trummor i orkestern, berättade erkänt musikbegåvade Roland när undertecknad för några år sedan intervjuade honom om ”Rålunds-eran”.

Danskvällar i Rålund var under flera årtionden mycket välbesökta och lockade ibland upp emot 500 besökare. Genom åren har kända dragspelare som bland andra ”Peppar`n och Roland Cedermark gästspelat och fått det att spritta i benen på mången stambesökare.

undefined
1993 tilldelades Tage och Anna Andersson Arvidsjaurs kommuns kulturpris med motiveringen att de skapat en kulturgärning med en speciell atmosfär som gjort Rålund och Arvidsjaur rikskänd. Mannen i mitten är Arvidsjaurs dåvarande kulturnämndsordförande Börje Lidberg. (Arkivbild)

Tage och Anna Andersson belönades år 1993 med Arvidsjaurs Kommuns prestigefyllda kulturpris Ringelräven med motiveringen att man med logdans och träsniderier gjort en god kulturgärning och genom personligt engagemang och atmosfär, skapat en speciell profil som gjort både lilla Rålund och Arvidsjaur rikskända.

Tage Andersson lämnade jordelivet år 2006 vid 78 års ålder och hans hustru Anna dog några år senare. Makarna Andersson hade då sedan slutet av 1980-talet lämnat över huvudansvaret till sonen som dock hade oturen att ta över just innan trenden av olika anledningar började vända neråt för nöjesbranschen. Roland ”höll ut” fram till en bit in på detta sekel innan han valde att stänga saloonen.

undefined
Roland Andersson släppte aldrig musiken. Efter saloon-eran förblev han aktiv både som musiker och låtskrivare. Han hade även i många år egen inspelningsstudio. (Arkivbild)

Roland Andersson släppte dock aldrig musiken. Han förblev i flera decennier aktiv musiker i olika sammanhang och hade även i många år egen inspelningsstudio. Roland har dessutom emellanåt varit verksam som låtskrivare till olika band och sångare. Bland annat har han svarat för text och musik till en låt som Lotta Engberg sjöng in och som 1998 låg etta på Svensktoppen i hela åtta veckor.

Roland Andersson drabbades av sjukdom och avled så sent som i februari i år vid 60 års ålder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!