En nattlig sprängning som skakade Arvidsjaur

Dagens ”Minnen från förr” handlar om den stora postkuppen mitt i centrala Arvidsjaur för snart hundra år sedan då postens stora kassaskåp sprängdes och länsades. En uppmärksammad händelse som aldrig kom att bli uppklarad. Summan förövarna kom över var drygt 25 000 kronor vilket i dagens penningvärde motsvarar mera än 3 miljoner kronor.

Posten i Arvidsjaur hade vid tiden för den stora postkuppen i april 1924 sina lokaler här på den plats där i dag Apoteket håller till. Gärningsmännen kom över drygt 25 000 kronor vilket i dagens penningvärde motsvarar över 3 miljoner kronor.

Posten i Arvidsjaur hade vid tiden för den stora postkuppen i april 1924 sina lokaler här på den plats där i dag Apoteket håller till. Gärningsmännen kom över drygt 25 000 kronor vilket i dagens penningvärde motsvarar över 3 miljoner kronor.

Foto: Nils Widman

Minnen från förr2022-10-03 14:42

Det var natten till den 2 april 1924 som den stora postkuppen i Arvidsjaur inträffade. Posten hade vid tiden för kuppen sina lokaler centralt på Östra Skolgatan på det anrika handelshuset Sjöbergs tomt i stort sett på den plats där Apoteket i dag är beläget.

Tjuven, eller tjuvarna, hade för kuppen valt ett månadsskifte, tillika kvartalsskifte, då extra stora summor var i omlopp. Förutom då hisnande drygt 25 000 kronor i kontanter försvann också tre plåtskrin, en del postanvisningar och några obligationer.

Utredarna siade i att förövarna haft tillgång till en förfalskad kassaskåpsnyckel och misstänkte att det var först efter det att man tagit hand om bytet som en fördröjd dynamitladdning applicerades. Något som i så fall gjorde att när den kraftiga smällen inträffade så var kuppmännen redan långt därifrån.

Utredningen konstaterade vidare att sprängningen torde ha skett någon gång mellan klockan 3 och 5 på natten. Men trots att laddningen var så kraftig att dörren till kassaskåpet blåstes bort så anmälde ingen närboende att man hört smällen.

Det var i stället ett postbiträde som bodde i Sjöbergs huvudbyggnad som strax efter fem på morgonen upptäckte förödelsen när hon kom till jobbet för att som vanligt göra i ordning den post som skulle avgå med morgon-diligensen. Hon anmälde förstås genast det inträffade.

Under flera dagar efteråt famlade tydligen polisen helt i mörker i sina spaningar om hur kuppen gått till. I vissa medier lär polisens insats till och med fått betyget ”Grönköpingsmässigt”. Det påstods bland annat att nyfikna obehindrat fick gå in i lokalen för att titta på det sprängda kassaskåpet vilket gjorde att det inte gick att säkra några fotspår. Postrånet blev hellre aldrig uppklarad.

Kuppmännen gick således så småningom fria i juridisk mening men i folkmun fanns förstås en del misstänkta och utpekade. Bland annat vissa personer som tiden efter händelsen köpte onödiga dyra saker eller rustade upp sina hus.

Notabelt är att en plåtlåda från sprängningen hittades i augusti 1925 av en hjortronplockare på en myr en halv mil söder om Arvidsjaur. I den låg en enda enkrona kvar – den enda som staten/postverket fick tillbaka.

Avslutningsvis kan tilläggas att om kuppmännen varit mera uppmärksamma hade de faktiskt kunnat bli dubbelt så rika. Vid sidan av kassaskåpet stod nämligen ett enkelt plåtskåp. I det förvarades den södergående posten och posten till Arjeplog. Dessa postväskor lär ha innehållet omkring 25 000 kronor i kontanter vilket missades helt av kuppmännen.

Minnen från förr

”Minnen från förr” handlar om händelser från flydda tider och om personer som på olika sätt kommit att ge avtryck genom sina livsgärningar. Reportagen är i de allra flesta fall baserade på Nils Widmans reportage under de senaste drygt 30 åren. I mer avlägsna händelser har dock även andra skribenters dokumentärskildringar varit till hjälp. Bilderna är i de flesta fall privata lån, lån från Arvidsjaurs fotoarkiv, och foton tagna av Nils Widman eller andra PT-fotografer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!