Knappast någon lite äldre dansant inlandsbo lär ha glömt sina forna danskvällar på populära Astoria i Lauker. I mer än 20 år kom det anspråkslösa nöjespalatset att vara mångas favoritställe. Välkända dansorkestrar av högsta klass anlitades vilket bidrog till den enorma publiktillströmning som blev verklighet.
Mannen bakom Astorias tillkomst var dåvarande bybon Erik Eriksson. En man som med hjälp av sina bröder, kusiner och vänner såg till att bygga den dans- bio- och samlingslokal som fanns belägen inte långt från den plats där dagens samlingslokal ”Bygdegården” finns.
Den driftige Eriksson kom att bli ”Mr Astoria” bland folk i bygden och han skötte tillsammans med hustrun Göta både bokningar och all annan service i samband med de danser som anordnades. Erik gjorde sig känd för att alltid vara mån om att hålla god kontakt med såväl publiken som musikanterna.
Astoria invigdes den 10 juli 1948. Mer än 800 personer kom till premiärdanskvällen. Fast premiären var egentligen tänkt att ske samma dag i biolokalen på eftermiddagen genom att på vita duken spela upp den svenska långfilmen ”Musik i mörker” med Mai Zetterling i huvudrollen.
Och mörker blev det. Detta i form av ett åsknedslag som föranledde ett strömavbrott. Salongen var fullbesatt och folket väntade i över två timmar på att strömmen skulle komma tillbaka, men så skedde inte. Elen återkom dock till kvällen så att danspremiären som tänkt kunde hållas till tonerna av då populära bandet ”Dixies” från Moskosel.
Under de 23 åren mellan 1948 och fram till slutet av 1971 gästades Astoria av ett stort antal av landets dåtida artiststjärnor.
Publikrekordet sattes den 19 april 1952 då ”Snoddas” Norgren gästade Lauker.
Bandybohemen från Hälsingland hade en tid innan blivit rikskänd efter sitt framträdandet hos Lennart Hyland i Radiokarusellen med sin ”Haderian hadera”och folk strömmade till i stora skaror när han framträdde på Astoria. Bussar gick till Lauker från bland annat Lillpite, Koler och Arvidsjaur och man beräknade att minst ett par tusen personer kommit för att uppleva honom.
Det anspråkslösa trähuset kom inte bara att vara en dans- och biolokal. Astoria fungerade även som samlingslokal för byborna. Här genomfördes alla typer av sammankomster och emellanåt anordnades även både skönhets- och vokalisttävlingar.
Plötsligt vände dock vinden och publiken började svika Astoria. Bottennappet var en danskväll under senare delen av 50-talet då en välkänd dansorkester bara lockade 50 besökare.
Vissa anade då att Astorias guldår var till ända för gott. Men så skedde inte. För snart vände trenden igen. Publiken hittade tillbaka och under stora delar av 1960-talet fick Erik och Göta Eriksson uppleva en andra blomstringstid för sitt danspalats.
Drygt 50 år har nu gått sedan den sista dansen hölls på Astoria. Natten till den 30 april 1971 brann nämligen Erik Erikssons livsverk ner till grunden.
Makarna Eriksson flyttade två år senare till Luleå och förvärvade en kioskbutik i Skurholmen som de drev under ett antal år.
Erik Eriksson avled 1998 vid 86 års ålder och hans hustru Göta två år senare vid 84 års ålder.