Vårfloden kommer allt tidigare

Vattenflödet i Europa har förändrats dramatiskt de senaste decennierna som en effekt av klimatförändringarna.I södra Sverige infaller vårfloden numera över en månad tidigare jämfört med för 30 år sedan. I andra länder kommer flödestoppen senare.

Vårfloden kommer allt tidigare i Sverige. Ibland leder höga vattenflöden till svåra översvämningar. Bilden visar Fyrisån i centrala Uppsala 19 april 2013. Arkivbild.

Vårfloden kommer allt tidigare i Sverige. Ibland leder höga vattenflöden till svåra översvämningar. Bilden visar Fyrisån i centrala Uppsala 19 april 2013. Arkivbild.

Foto: Leo Sellén / TT

Miljö2017-08-16 15:38

Det framgår av en ny studie i Science där forskare från en lång rad länder deltagit.

Vattenflödet på kontinenten har kartlagts cirka 50 år tillbaka i tiden, till 1965.

Analysen visar att mönstret började förändras under 1980-talet, den period då klimatförändringarna började få tydligt genomslag.

I många områden, exempelvis i Sverige, Finland, Ryssland och de baltiska staterna infaller vårflodstoppen allt tidigare.

Södra Sverige hör till de regioner där skillnaden är som störst. Idag kommer flödestoppen 40 dagar tidigare än för 30 år sedan. Orsaken är tidigare snösmältning.

I andra områden infaller däremot den högsta flödesnivån senare än tidigare, exempelvis i västra Norge, samt i Danmark och Tyskland. Orsaken tros vara att vinterstormarna numera kommer senare på året.

Forskarna konstaterar att landskapsförändringar, exempelvis utdikningar, kan påverka vattenflödet. Men den främsta orsaken är klimatförändringarna. Det finns, för att citera forskarna, ”en tydlig klimatsignal” i mängden av data över vattenflödet på kontinenten. (TT)

Höga vattenflöden

I Sverige, liksom i övriga delar av nordöstra Europa sammanfaller årets högsta vattenflöden alltid med snösmältningen och vårfloden. Men i andra delar av Europa infaller flödestoppen på andra delar av året.

I Västeuropa, exempelvis i Storbritannien, västra Norge, Danmark, Frankrike och nordvästra Iberiska halvön är flödet i vattendragen som högst på vintern, en effekt av hög fuktighet i marken i kombination med hög nederbörd.

I de höga bergen på kontinenten, i Alperna och Karpaterna, är däremot vattenflödet ofta som högst på sommaren.

Källa: Science

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om