Minska matsvinnet och spara tusentals kronor

Det är dags att prata matsvinn. Maten vi slänger trots att den skulle kunna ätas upp.

En mosad brun banan rörs ihop med ett ägg, en sked bovetemjöl, en skvätt mjölk och lite vallmofören. Steks sedan till plättar i smör eller kokosolja. Perfekt till utflykten eller mellanmålet!

En mosad brun banan rörs ihop med ett ägg, en sked bovetemjöl, en skvätt mjölk och lite vallmofören. Steks sedan till plättar i smör eller kokosolja. Perfekt till utflykten eller mellanmålet!

Foto: Maria Embertsén

Miljö2019-04-06 06:00

Den svenska livsmedelssektorn har stor miljöpåverkan. Den står för cirka femtio procent var vår totala övergödning och tjugo till tjugofem procent av Sveriges totala klimatpåverkan. Det är även en av de mest vattenkrävande sektorerna samtidigt som den sprider kemikalier. Därför är det så viktigt att det som produceras också används!

Den överlägset största delen av matsvinnet uppkommer i hushållen. Varje år slänger en person cirka nitton kilo ätbar mat i soporna och tjugosex kilo mat och dryck hälls bort i slasken. Men vad är det vi slänger?

Sifo gjorde, på uppdrag av Willys, en undersökning i höstas som visade att mjukt bröd, frukt och grönt samt mejeriprodukter är det vi slänger mest. Hemma hos oss är det framförallt frukt och grönt som förgås. Det måste vi bli bättre på att ta hand om!

Här kommer några tips på saker vi gör eller kommer testa för att minska vårt svinn:

* Skal, stjälkar och bitar av grönsaker kan sparas i en påse i frysen och fyllas på allt eftersom. Det är perfekt att koka buljong på!

* Skrumpna grönsaker funkar också fint att ha i grytor och pajer.

* Potatisskal (från råa potatisar) kan man fritera och göra chips av. Spara veckans potatisskal i en påse i kylen och fritera till helgen. Servera med smetana, en klick rom och finhackad lök. Eller ät med bara lite salt.

* Bananer som blivit bruna är perfekta att göra smoothies eller bananplättar på. Om man inte hinner går det utmärkt att skala, skiva och frysa in.

* De flesta frukter går faktiskt bra att skala och frysa in i bitar och ha i smoothies. Eller torka i ugnen! Torkade äppelringar är en favorit till mellanmålet här hemma.

* Mjukt bröd kan förvaras i frysen och blir som nytt om man rostar det. Blir det ändå torrt och tråkigt kan man göra krutonger eller ströbröd. Eller slänga ner i en soppa som man sen mixar.

* Ljust gammalt bröd kan man göra fattiga riddare på om man vill lyxa till det.

* Mjölk som klumpar sig i kaffet eller är sur går bra att göra pannkaka på. I en pannkakssmet går det förresten att slänga i alla möjliga mejeriprodukter som håller på att bli dåliga.

.

Att planera sina inköp, ha koll på vad som finns i kylen, ta hand om och äta upp rester är enligt Livsmedelsverket a och o. ”Bäst före” betyder inte ”dåligt efter”. Deras beräkningar visar att ett hushåll skulle kunna spara minst 3 000-6 000 kr per år genom att minska sitt svinn. Det om något borde vara motiverande!

.

Bilder:

En mosad brun banan rörs ihop med ett ägg, en sked bovetemjöl, en skvätt mjölk och lite vallmofrön. Steks sedan till plättar i smör eller kokosolja. Perfekt till utflykten eller mellanmålet!

.

Friterade potatisskal med flingsalt är en ny favorit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!