Det är inte allt för många år sedan som jag började få upp ögonen för att olika typer av ljus har olika miljöpåverkan. Det är fortfarande lite av en djungel att ge sig in i men det finns några saker som jag försöker att göra. Låt oss börja med att gå igenom vad olika ljus är tillverkade av.
.
Paraffinljus: De vanligaste och billigaste på marknaden. Paraffin framställs av fossila oljeprodukter och därmed icke hållbara resurser. Paraffin sotar och ger dessutom upphov till cancerogena ämnen som bensen och toluen när de eldas.
.
Stearinljus: Tillverkas av förnyelsebara råvaror av antingen animaliskt eller vegetabiliskt ursprung och är biologiskt nedbrytbara. Det animaliska är oftast restprodukter från slakteriverksamhet medan det vegetabiliska ofta är palmolja. Både palmolja och animalisk produktion har stor miljöpåverkan. Att använda slakteriavfall, en resurs som annars slängts, kanske är det bästa alternativet just nu. Även stearin sotar vid förbränning men släpper i övrigt bara ut koldioxid och vatten eftersom förbränningstemperaturen är högre än hos paraffin. Vilken som faktiskt släpper ut minst partiklar av stearin och paraffin verkar dock vara omdiskuterat.
.
Bivaxljus: Vaxet bildas av honungsbin, är helt biologiskt nedbrytbart och behöver ingen kemisk bearbetning. Tyvärr är de dock betydligt dyrare än ljus av stearin eller paraffin.
.
Vegetabiliska vaxer: Ljus av andra vegetabiliska vaxer som soja och raps finns också, främst som block- eller doftljus. Det krävs kemisk bearbetning för att skapa vax av vegetabiliska råvaror men det finns mycket lite information om den miljöpåverkan. Sojaplantager kan, i likhet med palmoljeplantager, ha gett upphov till skövling av regnskog och är ofta hårt besprutad så det gäller att välja med omsorg, till exempel ekologiska sojaljus. Raps är en lokal råvara och kan därför vara ett bättre alternativ, så länge den inte besprutats.
.
En sak som är lätt att glömma efter att ha eldat slut på sina värmeljus är att återvinna aluminiumkoppen på rätt sätt. Sen år 2015 räknas inte längre värmeljushållare som förpackningar och ska därför slängas på en återvinningscentral. Viktigt är att pilla lös den lilla runda metallbrickan som håller veken. Sitter den kvar följer nämligen hela koppen med när materialen sorteras med magneter. Aluminiumkoppen följer då med in i smältugnen och brinner upp. Det är onödigt eftersom aluminium är mycket energikrävande att utvinna och att återvinna aluminium är 27 gånger så energisnålt.
.
Så för att sammanfatta, vad kan en göra för att minska sin miljöpåverkan kopplade till ljus?
* Skippa paraffinljusen!
* Välj miljömärkta ljus till exempel Svanen som bland annat ställer krav på var råvaran kommer ifrån, användningen av bekämpningsmedel och som inte tillåter palmolja. Tyvärr finns inga krav på djurskötsel än.
* Köp större andel bivaxljus. En naturlig produkt som inte kräver kemisk bearbetning. Dyrare men var hellre mer restriktiv med eldandet. Det är bättre både för jorden och din hälsa.
* Ställ ljuset så att lågan brinner utan att fladdra, då minskar sot- och partikelutsläppet avsevärt.
* Välj värmeljus i återanvändbara ljushållare av t.ex. glas. Om du köpt med aluminiumkopp, se till att de återvinns och att den lilla stålbrickan i botten lösgörs från aluminiumkoppen.
* Släng inte ljusstumpar som blir över. De brinner fint i en stumpbrännare eller är bra att göra tändkottar eller nya ljus av.