Utbildningen sker på plats i Gällivare och kommer att fokusera på att förklara hur verksamheten i små och medelstora företag påverkas av det globala hållbarhetsinitiativet Agenda 30. Den som leder utbildningen är människorättsjuristen Parul Sharma, som har över tjugo års erfarenhet inom frågor som rör hållbar utveckling.
– Det här är en unik möjlighet för företag att öka kunskapen när det gäller omställningen till ett mer hållbart företagande, det är den första utbildningen i sitt slag som vänder sig direkt till små och medelstora företag och ger dem verktygen för att klara den viktiga omställningen, säger Parul Sharma, människorättsjurist på CSR Sweden och en av landets främsta experter på hållbarhetsfrågor.
Den gröna omställningen som just nu pågår i industrierna i Gällivare ger möjligheter för utveckling av det lokala näringslivet, men också utmaningar.
– Hållbarhetsfrågorna kommer att vara i fokus i framtidens gruvverksamhet. Därför är det viktigt att alla länkar i kedjan, från små lokala underleverantörer och entreprenörer till oss som gruvbolag, klarar en omställning som svarar upp till målen i Agenda 2030, det är ett måste för att vi ska vara konkurrenskraftiga, säger Torbjörn Ahnqvist, avdelningschef för anrikningsverk och dammar vid Aitikgruvan.
– Vi vill göra affärer med de bästa leverantörerna, de som bäst uppnår våra krav och förväntningar. Vi utvärderar potentiella och nuvarande leverantörer ur ett hållbarhetsperspektiv redan idag och kommer att göra det ännu mer systematiskt framledes, säger Caroline Wiss, inköpschef på LKAB.
Med hållbarhet menas såväl miljömässig som social och ekonomisk hållbarhet, och Parul Sharma berättar att utbildningen handlar om hur det lilla företaget ska arbeta med dessa frågor.
– Under utbildningen kommer vi att sätta upp några konkreta mål som varje företag får jobba med för att komma igång med omställningen, säger Parul Sharma.
Enligt Roger Hansson, VD för Gällivare Näringsliv AB, är målsättningen med utbildningen att genom framåttänkande hållbarhetsarbete öka det lokala näringslivets konkurrenskraft.
– Genom Kunskapscentrum för hållbarhet har vi knutit till oss den främsta expertisen på området och det ger oss en möjlighet att snabbt klara omställningen och stärka vår ställning inför de stora industrisatsningarna de kommande åren, säger Roger Hansson.