Bästa tomatsåsen genom tiderna

Maria Embertsén kopplar ihop klimatpåverkan med tomater och bjuder på en tomatsås som får det att vattnas i munnen.

Tomaterna är så goda just nu. Passa på att laga Maria Embertséns goda tomatsås.

Tomaterna är så goda just nu. Passa på att laga Maria Embertséns goda tomatsås.

Foto: Maria Embertsén

Miljö2019-08-24 06:00

För några veckor sedan publicerade IPCC, FN:s klimatpanel, sin senaste specialrapport. I den samlas underlag från tusentals forskare värden över för att se sambandet mellan klimatförändringar och påverkan på marken. Det står klart att köttproduktionen har en stor klimatpåverkan och vi måste minska vår köttkonsumtion. Nu när Sverige levererar fantastiska grönsaker, frukter och bär är det verkligen tid att njuta av det och låta köttet få en (mycket liten) biroll.

.

En av mina absoluta favoriter just nu är tomater. Söta och syrliga, fulla med lykopen och umami. Till skillnad mot de bleka och smaklösa tomaterna som vi har i grönsakshyllorna större delen av året.

.

Tomat spelar också huvudrollen i en av våra stora favoriter i köket – tomatsåsen. Pasta med en riktigt god tomatsås äter vi både till vardags och serverar som den allra finaste bjudmaten. Bara tillbehören varierar. Jag tänkte, med klimatrapporten i åtanke, dela med mig av min bästa rätt med tomatsås just nu – Pasta alla Norma. En mustig tomatsås med smak av basilika, vitlök och som får textur av aubergine och semitorkade körsbärstomater.

Det tar lite tid, men är en ypperlig bjudrätt som är lyxig att ha i matlådan under veckan.

.

Pasta alla Norma

ca 1 kg färska tomater(alternativt 3 burkar hela tomater)

ca 300 g körsbärstomater

2 auberginer

5 vitlöksklyftor

en matsked vinäger

salt och peppar

en kruka basilika

pecorinoost

500 g pasta

.

Skålla, skala och skär tomaterna i bitar. Hacka vitlöken och fräs någon minut i olivolja. Häll i tomaterna och slå på en skvätt vinäger. Låt puttra så att såsen kokar ihop och reduceras, minst en timme och gärna längre.

.

Under tiden såsen kokar förbereds körsbärstomaterna och auberginen. Dela körsbärstomaterna i mitten, lägg på en plåt och ringla med olivolja och salt. Baka i ugnen, 150 grader i ca 40 minuter. De ska ha inte ha fått för mycket färg men börjat torka för att koncentrera smakerna ännu mer.

.

Skär auberginen i bitar, lägg i ett durkslag och salta. Låt stå i 15-30 minuter. Skölj sedan av lite snabbt och krama ur vattnet. Stek gyllene i olivolja på ganska hög värme.

Häll ner auberginen i tomatsåsen, smaka av med salt och peppar och koka ihop cirka 30 minuter till.

.

Koka pastan al dente och häll ner i tomatsåsen. Spara gärna lite pastavatten att späda lite med om såsen upplevs för torr. Hacka basilika grovt och vänd ner tillsammans med de semitorkade körsbärstomaterna. Servera med ordentligt mycket riven pecorino.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!