Jag är en blomsterälskare av rang men blir smärtsamt mer och mer medveten om baksidan av min blomsterkonsumtion. Snittblommor är, i många fall, en storskalig industri som använder mängder av miljögifter och växtskyddsmedel.
Blommorna skickas med flyg över världen för att nå oss konsumenter bara dagen efter att de blivit plockade. Stor del av produktionen ligger i länder med gynnsamt klimat för åretruntproduktion och låga arbetskostnader, till exempel Ecuador, Kenya och Colombia. Blomsterplantager slukar stora mängder vatten och har på många ställen sänkt grundvattennivåerna. Allt fler producenter ansluter sig till olika certifieringar och jobbar med vattenfrågor men det är en lång väg kvar. En certifiering betyder inte självklart att blommorna är hållbart producerade utan kemikalier.
.
I vinter tänker jag dra ner rejält på snittblommor. Istället ska jag längta till våren och sommaren, då ska jag frossa i vilda och egenodlade blommor! För den som ändå vill ha något på bordet kan ni testa det jag gjorde i veckan. Plocka en bukett av blad och skott från de krukväxter ni har hemma. Min blev stor och spretig, men lika fint kan det vara att bara ha enstaka gröna blad i små vaser. Med lite tur kommer sticklingarna att rota sig och jag kan plantera om dem.
För den som inte skyr 80-talets torkade blommor är det en trend som är på stark frammarsch. En evighetsbukett som kan stå på bordet helg efter helg.
.
Använd din konsumentmakt och efterfråga mer svenska ekologiska blommor och krukväxter i butikerna. Det ska jag göra! Tänk vad vi har åstadkommit med efterfrågan på ekologisk mat!