Victoria - Pitebo med kunglig glans

En ung kvinna med härlig humor, en stark pliktkänsla och dessutom väldigt, väldigt klok. Så beskrev Daniel sin kronprinsessa under sitt tal på bröllopet. Jodå, kronprinsessan Victoria fick sin man av folket och nu är hon också Årets mentala Pitebo.

Kronprinsessan Victoria får utmärkelsen Årets mentala Pitebo för sitt engagemang för att förhindra ungdomars utanförskap.

Kronprinsessan Victoria får utmärkelsen Årets mentala Pitebo för sitt engagemang för att förhindra ungdomars utanförskap.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

MENTAL PITEBO 2010-07-21 06:00
Nästan tre miljoner svenskar satt bänkade framför tv-n den 19 juni för att följa bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och hennes Daniel. På Stockholms gator fanns ytterligare en halv miljon människor ute på gatorna - visst var det ett bröllop som engagerade många.
Victoria Ingrid Alice Désirée, Sveriges kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland, föddes den 14 juli 1977 som äldsta barn till kung Carl Gustaf och drottning Silvia.
Inte enkel skolgång
Till hennes intressen hör att vistas i naturen, påta i trädgården, promenera och åka skidor.
Skolgången har dock inte alltid varit helt enkel. Victoria har dyslexi och därmed stora problem med att läsa och skriva. Hon fick dock tidigt bra hjälp och att läsa med linjal var bland annat ett knep som underlättade läsningen.
Men i grundskolan var det inte så enkelt att hålla jämna steg med klasskamraterna.
- Dels var det alltid jobbigt att läsa, dels gick det inte lika snabbt. Och jag började läsa sent. Jag läste inte en enda bok frivilligt förrän för några år sedan, har kronprinsessan själv berättat för tidningen Föräldrakraft.
Krävs vilja
Dyslexin är även ett stort dolt problem för kronprinsessan när hon utför sina representativa uppgifter. På grund av dyslexin har hon även svårt att lära sig namn och ansikten.
Likväl fixar hon "jobbet" galant och har även bedrivit internationella studier på hög nivå - man kan fråga sig hur det är möjligt?
- Viljan, är svaret från kronprinsessan. Man lär sig också egna metoder för att klara sig.
Motverka utanförskap
Under flera år har hon genom kronprinsessan Victorias fond hjälpt ungdomar med funktionshinder till fritidsupplevelser.
I samband med bröllopet startade också hon och Daniel "Kronprinsparets Bröllopsstiftelse" för att motverka utanförskap bland barn och ungdomar i Sverige - en fond som Piteå kommun har skänkt 5 000 kronor till.
I augusti 2009 besökte kronprinsessan Pitsund för att vara med på Märkesåret 1809. PR-mannen Tomas Riklund förärade då både henne, kungen och drottningen varsitt hedersmedlemskap i sällskapet Paltakademien, en församling för Pitepaltens främjande, som han själv är ordförande i.
Glad nyhet
Efter bröllopet befinner sig nu kronprinsessan och Daniel på smekmånad på en hemlig paradisö.
PT har dock varit i kontakt med hovet som hoppas kunna meddela den glada nyheten till henne i början av augusti. Då får förhoppningsvis också PT:s läsare veta mer om hur hon ställer sig till utmärkelsen.
Motivering Mental Pitebo
För sitt engagemang i att förhindra barn och ungdomars utanförskap. Där hon genom sin utstrålning och naturlighet, vilket gör henne trovärdig i de uppgifter hon ger sig i kast med, bland annat gjort dyslexi till en styrka i sitt yrkesliv och till en hjälp för andra. Hon är dessutom medlem i Piteå paltakademi, vilket ger henne en unik plattform.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om