Folkets hus på pottkanten när bidrag dras in

Folkets hus-föreningen i Mellanström har mist sitt bidrag från kommunen. Mötesplatsen i byn hotas nu av nedläggning.

Det är den röda delen, skolan, som har kallställts.

Det är den röda delen, skolan, som har kallställts.

Foto: Sofie Abrahamsson

Mellanström2019-11-08 19:00

Det var under hösten som Rose-Marie Söderberg, ordförande för Folkets hus-föreningen, fick höra att bidraget för man fått från Arjeplogs kommun var indraget. De skulle inte bli något mer av de 80 000 kronorna man inkasserat per år, och utbetalningen för 2019 man väntat på, uteblev.

– Folkets hus har en driftskostnad på omkring 150 000 kronor per år, där uppvärmning och försäkringar står för större delen av summan. Utöver bidraget har vi jobbat ideellt för att få ihop resten, och det har varit kämpigt stundvis. Det här beskedet kom helt utan förvarning, och jag ska erkänna att det blev lite panikartat. 

Man började fundera på åtgärder och landade i att enda lösningen skulle vara att bomma igen och kallställa halva fastigheten. 

– Men att sänka temperaturen i ett gammalt hus till 5-10 grader, vintertid, känns riskabelt. Det räcker ju med att det blir något fel på pannan, och att ingen märker det på någon dag. Då kan det börja frysa sönder saker. 

Man tittar nu på en lösning att plugga igen och tömma den vattenburna uppvärmningen i ena delen av fastigheten.

– Men vi vet inte om besparingen kommer räcka hela vägen. Det vet vi inte förrän nästa år vid den här tiden. Jag förstår mycket väl att kommunen behöver spara, och att vi inte är undantagna, men det hade varit bra om vi hade fått veta något tidigare. 

Rose-Marie Söderberg beskriver Folkets hus som den självklara mötesplatsen i byn. Både nu och då. Förr samlades man i skolans källare för fredagsbastu, här har hållits studiecirklar, stora middagar, här finns byns gym och ungdomsgård, och tre dagar i veckan används skolans lokaler till kurser.

– Det känns jättetråkigt, helt enkelt. 

Bidragen som dragits in är de till studieförbund och Folkets hus-föreningar, och landar på cirka en kvarts miljon varje år som finansierats med skattemedel. Kommunalrådet Britta Flinkfeldt (S) beklagar att informationen inte verkar ha nått fram, men poängterar att förvaltningen gett tips om var man kan söka andra bidrag ifrån.

– Efter vi tagit budgeten för 2019 hände det saker i början av året som gjorde att vi behövde justera i internbudgeten, då fattades det här beslutet. Det blev hastigt, jag kan inget annat säga. Vi slåss mot en budget där vi haft åtta miljoner i underskott, så 80 000 kronor är också pengar, även om det låter lite i sammanhanget. Vi kommer framledes att titta på, och städa bland, andra föreningsstöd också.

Britta Flinkfeldt, socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog.
Britta Flinkfeldt, socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog.
Karta: Folkets hus, Mellanström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!