Gjorde min praktik den här våren i Östersund. Klassiska skidmarker där jag har minnen av grå, tunga moln och bitande kyla. Bussresor och skidfodral. Bra minnen blandat med både bra och dåliga tävlingar.
Men nu var det på andra premisser jag åkte dit. Med flyg, utan fodral. Tack för det.
Att förstå varför
Skulle spendera en vecka i labbmiljö, lära mig hur syreupptagningstester går till. En djupare inblick, samt få validera olika metoder att mäta detta.
Detta är för mig otroligt intressant.
Varför kan jag egentligen inte säga men jag antar att åren bakom mig ligger till grund. Att förstå varför vi tränar, vad som händer.
Att kasta sig med uttryck är alltför vanligt. Vad spelar det för roll om jag som tränare inte kan förklara vad som sker i kroppen vid olika tillfällen? Vilka ämnen som krävs och vad som sker och inte sker. Hur man kan lägga upp träning på riktigt. Inte chansa.
Kunna uttala mig och argumentera med kunskap är något jag värderar högt här i livet och det skulle visa sig att denna vecka gav mer än vad jag kunnat tänka mig.
Testledare
Handledarna för veckan var en gammal skidkollega och två doktorander från England. De jobbar just nu med en studie där man validerar och prövar olika sätt att få fram v02 max som är den maximala syreupptagningsförmågan en person kan uppnå.
Här fick jag vara med och agera testledare med allt vad det innebär från mottagande och kontroll av data samt informera personen ifråga hur det kommer gå till. Sedan uppmuntra och få dem att ta ut sitt max för dagen. Sedan ritade jag grafer efter insamlade data som kommer att sammanställas under cirka tio tester vardera på den gruppen som testas.
På detta sätt kunde man tydligt se hur personen la upp sitt lopp under det specifika time trail testet där de gavs frihet att styra sin fart själva och även avläsa hur syreupptagningen var i förhållande till farten.
Vilken energikälla
Fick även vara med när RIG-skidgymnasierna Järpen och Sollefteå hade sina slutgiltiga intagningar i form av syreupptagningstester. Detta förde många minnen tillbaka när jag själv gjorde dem. Hur nervös jag var. Lika nervösa var dessa 14-åringar.
Fick chansen att ta emot dem och förklara och försöka lugna ner dem för att prestera maximalt. Sedan ta hand om dem efteråt för att fråga hur de upplevde sin trötthet på en skala enligt BORG, därefter tas blodprover för att mäta laktathalten i blodet. Under detta test mäts också syreupptaget som indirekt blir ett kvitto på kroppens förutsättningar att transportera syre till arbetande muskler och organ, vilket i sin tur säger något om egenskaperna att skapa energi. Man mäter även vilken respiratorisk kvot personerna har, det vill säga kvoten av syre konsumerat och koldioxid förbrukat och detta visar vilken energikälla som vår kropp plockar från.
Hur din kropp fungerar
Ett test tar åtta minuter – plus / minus ett par minuter – bortsett från uppvärmning och slutar allt som oftast med att personen på bandet som antingen springer eller åker rullskidor ramlar ihop av utmattning. Då kan man säkerställa ett maximalt syreupptag, som till stor del är medfött men såklart kan tränas upp genom år av målmedvetenhet.
Att testa detta innebär en kostnad på ungefär 1 500 kronor. Kan verkligen rekommenderas till dig som vill ta sin träning till det yttersta och vill få en djupare förståelse om hur just din kropp fungerar vid maximal ansträngning.