Pite älvdals hemvärn övar bevakning

Ett 80-tal hemvärnssoldater från Pite älvdal har intagit skidbacken i Måttsund. Under fyra dagar övar de bevakning och skyddsvaktstjänst i området runt flygplatsen. Deras uppgift är att skydda flygtrafiken mot demonstranter och terrorister

Lunchen - makaroner och pastasås - var ett uppskattat inslag under fredagens övningsmoment.

Lunchen - makaroner och pastasås - var ett uppskattat inslag under fredagens övningsmoment.

Foto: Robert Lundberg

MÅTTSUND 2010-05-29 06:00
Hemvärnet är en stor och viktig del av Försvarsmakten. Neddragningar, förbandsnedläggningar och avskaffad värnplikt innebär att frivilliga soldater blir ett måste om Sverige ska kunna försvara sina gränser.
Under fyra dagar övar 80 hemvärnsmän och hemvärnskvinnor från Pite älvdal i området vid slalombacken i Måttsund. Scenariot är till viss del troligt och påminner om händelserna under den stora Nato-övningen Loyal Arrow som bedrevs i länet förra året.
Säkerställa flygplatsen
- Demonstranter som inte tycker om försvaret är på väg hit och till F21. Vår uppgift är att bevaka området och säkerställa att flygtrafiken kan fortgå. Vi går efter skyddslagen - avvisar, avlägsnar eller omhändertar. Det här är en fredsövning och nästa steg blir polisens uppgift, berättar Stig Palmgren, som bor i Sjulsmark och är ställföreträdande chef för 631:a Hemvärnskompaniet. Men hemvärnet övar inte bara på att avhysa närgångna demonstranter. I scenariot ingår även terrorister som hotar att slå till mot svenska mål och de beskrivs som hängivna och utrustade med militära vapen och sprängmedel.
Stridsmoment
- Vi får använda oss av nödvärnsrätten och använda vapen vid fara för eget eller annans liv. Övningen inriktar sig främst på skyddsvaktstjänst, men vi övar även skytte, sjukvårdstjänst och olika stridsmoment, säger Palmgren.
Tomas Svensson, Rosvik, har varit med i hemvärnet i sju år och stormtrivs. Han jobbar normalt som målare och övningarna blir sköna avbrott från vardagslivet.
- Det är jättekul med kamratskapen och jag gillar att vara ute i skogen. Fördelen med hemvärnet är att alla har så olika erfarenheter, menar Svensson.
Vapenspecialist
Åldersspannet på soldaterna som deltar i övningen är stort - från drygt 20 år till nästan 70 år. De allra flesta lockas nog av gemenskapen och fältlivet, ersättningen är måttlig.
- En vanlig hemvärnssoldat, som deltar i övningen torsdag - söndag, får en lön som motsvarar sjukpenningen under vardagarna. När övningen är slut betalas en skattefri utbildningspremie på 3 500 kronor ut. Dessutom får man ju fri mat och logi, säger Tomas Svensson och skrattar.
Jon Carlsson, 24 år, från Nystrand utanför Älvsbyn är en av hemvärnskompaniets yngsta soldater. Han gjorde lumpen i Arvidsjaur som vapenspecialist och fastnade för det militära.
- Jag gjorde vapenutbildningen i år och det här är min första övning med Hemvärnet. Jag gick med eftersom jag tycker om att vara ute i skog och mark, berättar han.
Hundförarna Annika Karlsson och Jessica Blomberg, båda Älvsbyn, och hundarna Råttan och Mira har en viktig uppgift att fylla.
- Vi patrullerar runt området och utför även stillastående bevakning. Hundarna är våra egna och har genomgått åtta månaders utbildning. De är krigsplacerade som oss hemvärnssoldater, berättar Karlsson.
- Det här är jättekul. Man får hålla på med det man tycker om och dessutom få betalt för det, säger Jessica Blomberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om